• Elon Musk wil via het satellietnetwerk van Starlink breedbandinternet aanbieden over de hele wereld.
  • Een abonnement kost 99 euro per maand en voor de apparatuur ben je eenmalig 499 euro kwijt.
  • Business Insider sprak met drie Duitse gebruikers die Starlink al hebben geprobeerd.

De droom van Elon Musk van een supersnel, wereldwijd internet via satellieten komt steeds dichterbij. Musk biedt internet aan via Starlink, een satellietnetwerk van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX.

Starlink bevindt zich nog in de bètafase. Mensen in onder meer de VS, Canada, Australië en diverse Europese landen konden zich vanaf oktober via de website aanmelden om mee te doen.

Dat deden ze en masse. Begin februari had Starlink al meer dan tienduizend gebruikers wereldwijd. Met name in afgelegen gebieden in het noorden van de Verenigde Staten is de publieke bètatest een succes.

Meedoen is niet gratis. Momenteel kost het satellietinternet van Starlink 99 euro per maand. Daar komt eenmalig 499 euro bij voor de Starlink Kit, met onder meer een wifirouter en schotelantenne.

Op internetfora doet het gerucht de ronde dat de apparatuur eigenlijk nog veel duurder is, maar dat Musk de prijs bewust laag houdt om de dienst snel in de markt te zetten. Of dit echt waar is, kon Business Insider niet bevestigen.

Aanmelden kan nog steeds in onder meer Duitsland en Nederland, maar niet in alle regio's kun je meteen online. Je koopt dan een plek in de wachtrij voor als Starlink in 2021 of 2022 van start gaat.

Alexander Frank, Benjamin Hermann en Daniel Gebauer hadden geluk: zij konden zich inschrijven voor de bètatest en hebben het internet van Elon Musk ongeveer een maand gebruikt. Business Insider Deutschland sprak met hen over hun ervaringen.

Tesla-rijder en Musk-fan Alexander Frank uit Hamburg was verbaasd over hoe eenvoudig het bestelproces was. "Je hoefde alleen maar online een formulier in te vullen en na een paar weken arriveerde het pakket."

De installatie was ook 'foolproof', zegt Benjamin Hermann, een computerwetenschapper uit Stuttgart. De schotelantenne die nodig is voor de ontvangst wordt bedraad geleverd en hoef je alleen maar in het stopcontact te steken.

"Daarna richt de schotel zich automatisch uit en kun je met een paar klikken verbinding maken met de meegeleverde router", legt Hermann uit.

De kwaliteit van de verbinding is goed

Alle drie waren zeer tevreden over de kwaliteit van de internetverbinding. Daniel Gebauer werkt zelf in de IT-industrie en woont in het zuiden van Dortmund. In zijn straat is de aanleg van breedbandinternet mislukt, dus kampt hij al jaren met een slechte internetverbinding.

Toen hij over Starlink las, zag hij in satellietinternet de oplossing voor zijn probleem.

Zeker is dat Gebauers internet veel sneller is geworden in vergelijking met vorige providers, vertelt hij aan Business Insider. Als computerwetenschapper bouwde hij een programma om zijn verbinding vanaf de start te meten.

De downloadsnelheid schommelt tussen 5 en 250 Mbit per seconde, maar in de praktijk is dat nauwelijks een probleem. Werken en dagelijkse online vergaderen in het thuiskantoor verloopt zonder problemen, aldus Gebauer. Slechts af en toe valt de verbinding weg.

De andere twee testers merken ook op dat het internet soms uitvalt. In de regel zou dit echter 's nachts gebeuren. Starlink wijst er ook op dat er tijdens de bètafase nog steeds storingen kunnen optreden. Dit is het gevolg van nieuwe updates die moeten worden geïnstalleerd.

Netflix streamen lukt niet altijd

Nog een verbeterpunt dat door alle testers werd genoemd: problemen met videostreamingdiensten als Netflix.

Onlangs verscheen er een foutmelding voor iedereen die gebruik wilde maken van streamingplatforms. De satelliet leek geen verbinding te maken met het grondstation in Frankfurt, maar met Londen.

Voor Netflix leek het daarom alsof ze niet in Duitsland, maar vanuit het Verenigd Koninkrijk iets wilden bekijken. En dat is met een Duits account niet mogelijk. Voor de bètatesters moest hun favoriete serie dus nog even wachten.

Voor vakantiegangers kan Starlink een uitkomst zijn. Omdat de satellietschotel alleen een stopcontact nodig heeft, kan hij gemakkelijk worden meegenomen in een caravan of op een zeilboot.

Tijdens het transport lijkt de verbinding echter nog niet te werken. Of het satellietinternet overal kan worden gebruikt of alleen in de regio die in het contract is aangegeven, is nog onduidelijk.

Al met al lijkt het satellietinternet van Starlink verrassend goed te werken. Afgezien van korte onderbrekingen en kleine problemen in de bètafase lijkt de internetverbinding snel te zijn. Het bedrijf blijft werken aan de stabilisering ervan.

Een nadeel is de prijs. Met de hoge initiële kosten en de hoge maandelijkse kosten is satellietinternet geen koopje. Maar voor mensen die al jaren problemen hebben om een goede verbinding te krijgen met conventionele providers zou Starlink een mogelijke oplossing kunnen zijn.

Lees meer over internet: