• Het lukt topman Howard Schultz van de Amerikaanse koffieketen Starbucks niet goed om zijn stafmedewerkers over te halen terug te keren naar kantoor.
  • Het bedrijf geeft kantoormedewerkers nog altijd de mogelijkheid hybride te werken of helemaal op afstand, maar zou ze liever weer fysiek aanwezig hebben.
  • “Ik heb ze gesmeekt. Ik zei dat ik op m’n knieën zou gaan, push-ups zou doen. Wat ze ook willen”, zei Schultz tijdens een evenement van de New York Times.
  • Lees ook: Nederlandse werknemers eisen mogelijkheid om hybride te werken: 1 op 3 wil geen fulltime kantoorbaan

Hoewel hij er “alles” aan doet om zijn stafmedewerkers terug te laten keren naar kantoor, zegt CEO Howard Schultz van de Amerikaanse koffieketen Starbucks dat ze daar nog niet voldoende gehoor aan geven.

Tijdens een conferentie van The New York Times van afgelopen week zei Schultz dat het vooralsnog onvoldoende gelukt is om mensen over te halen te stoppen met het werken op afstand en terug te komen naar kantoor. 

“Ik heb geen succes geboekt, ondanks alles wat ik heb geprobeerd om onze mensen terug te laten keren naar kantoor”, zei de 69-jarige Schultz. “Ik heb ze gesmeekt. Ik heb gezegd dat ik op m’n knieën zou gaan en push-ups zou doen. Wat ze ook willen. Maar kom terug!”

De smeekbedes van Schulz blijken onvoldoende effect te hebben gehad: “Ze komen niet terug in de aantallen die ik zou willen. Kijk, we hebben een heel constructief en creatief team. Ik realiseer me dat ik old-school ben en dit een andere generatie is.”

Ondanks zijn frustratie verplicht Schultz zijn werknemers niet om terug te keren naar kantoor, maar biedt hij in plaats daarvan "flexibele opties" aan voor werknemers die niet in de restaurants van Starbucks werken. Kantoormedewerkers kunnen hybride werken en en zelfs helemaal op afstand, zo valt te lezen op de website van Starbucks

"De opties voor hybride werken hangen af van de specifieke functie en worden aangegeven in onze vacatures", stelt de website van Starbucks. "Functies die niet op een specifieke locatie hoeven te worden uitgevoerd worden bestempeld als 'op afstand' en functies die op verschillende locaties kunnen worden uitgeoefend, zoals een combinatie van thuis en kantoor, worden 'hybride' genoemd."

De terughoudendheid van Schultz om medewerkers te verplichten fulltime terug te keren naar kantoor staat haaks op het beleid van andere CEO's in de Verenigde Staten, zoals Elon Musk van Tesla. Musk heeft medewerkers naar verluidt gevraagd terug te komen naar kantoor of anders ontslag te nemen. Musk uitte openlijk kritiek op thuiswerken en stelde op Twitter dat medewerkers die het niet zien zitten om op kantoor te werken "ergens anders aan de slag zouden moeten."

Schultz lijkt het idee van hybride werken en thuiswerken wel te accepteren en zei tijdens de conferentie van The New York Times dat flexibel werken nu eenmaal is ingeburgerd, hoewel hij zelf om 7 uur 's ochtends zijn kantoor binnenkomt en meestal pas om 19 uur weer vertrekt.

"Ik denk dat mensen voor twee tot drie dagen per week terug zullen keren", zo zei hij. "Waar ik vooral naar kijk is hoe hoog de productiviteit is. En het lijkt erop dat mensen daadwerkelijk werken thuis." 

LEES OOK: 5 trucs die Starbucks gebruikt zodat jij meer geld uitgeeft