Vanaf 15 november kunnen mensen in een nieuwe budgetronde het STAP-opleidingsbudget aanvragen. Dat maximaal 1.000 euro bedraagt. Dit keer is er 10 miljoen euro beschikbaar, minder dan bij de meeste vorige rondes. Het is de laatste keer dat het STAP-budget beschikbaar komt voor opleidingen gerelateerd aan de arbeidsmarkt.

De regeling kreeg eerder veel kritiek, omdat het budget ook werd gebruikt voor snoepreisjes en cursussen die niets met werk te maken hadden.

Eisen voor STAP-budget aangescherpt

De eisen om in aanmerking te komen voor STAP-budget zijn na de kritische reacties meerdere keren aangescherpt. Nu komen mensen alleen in aanmerking als zij subsidie aanvragen voor een arbeidsmarktgerelateerde opleiding met een wettelijk erkend diploma. Afgelopen voorjaar besloot het kabinet om per 2024 te stoppen met de STAP-regeling.

Tijdens voorgaande rondes was de regeling erg populair en was het budget dezelfde dag alweer vergeven. Als er opnieuw veel interesse is in de regeling, is het budget woensdag mogelijk al weer op.

De vorige keer dat het STAP-budget kon worden aangevraagd, was in september. Toen golden de aangescherpte eisen ook en was er net als nu 10 miljoen euro beschikbaar, de helft minder dan in de aanvraagronde daarvoor.

Uitkeringsinstantie UWV zei in september dat 10.000 mensen gebruik konden maken van de regeling, maar dat de strengere eisen voor minder animo zorgden. Wel was de subsidiepot na anderhalf uur alweer leeg.

11.000 aanvragen voor STAP-budget binnen uur

Ruim 11.000 mensen hebben woensdagochtend een STAP-opleidingsbudget aangevraagd, meldt een woordvoerster van uitkeringsinstantie UWV. Het totaalbedrag van 10 miljoen euro was in een uur vergeven.

Niet iedereen die subsidie wilde aanvragen, kon dit daadwerkelijk doen. De wachtrij om het budget aan te vragen liep op tot meer dan een uur.

Op sociale media laten mensen weten naast de subsidiepot te hebben gegrepen. "Helaas, het STAP-budget is alweer vergeven. In precies een uur. Veel leer- en ontwikkelplezier voor degenen die het wel gelukt is", zegt iemand bijvoorbeeld op X.

LEES OOK: Dit zijn 5 dingen die slimme sollicitanten doen om op te vallen, volgens een loopbaanexpert