• Huishoudens die zijn aangesloten op warmtenetten, betalen een te hoge energierekening, omdat de prijs van stadswarmte aan de gasprijs is gekoppeld.
  • De wet om dat te veranderen is vertraagd, waardoor de situatie in ieder geval tot volgende winter voortduurt, melden bronnen tegen de NOS.
  • Zo’n half miljoen Nederlandse huizen krijgen hun warmte via een warmtenet.
  • Lees ook: Europese gasprijs knalt 20% omhoog door zorgen over Russische leveringen

Huizen met stadsverwarming blijven nog waarschijnlijk tot volgend jaar een relatief hoge energierekening betalen. Dat gebeurt omdat de energieprijs voor warmtenetten en de gasprijs voorlopig aan elkaar gekoppeld blijven, meldt de NOS op basis van bronnen in Den Haag.

In februari werd er door minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie nog gerept over een “eerlijke prijs” voor stadswarmte. Deze warmte komt vrij in een elektriciteitscentrale of een afvalverwerker.

De prijs voor stadswarmte is gekoppeld aan de gasprijs en is daarom recentelijk flink gestegen. Maar achter de schermen wordt er gewerkt aan een ontkoppeling van de prijzen van stadswarmte en gas. De wet waarin dat geregeld wordt, komt nu later, in 2023 en daarom blijven huishoudens de hogere energierekening betalen.

Hogere energierekening is frustrerend

Voor veel huishoudens die stadsverwarming hebben, is de steeds hogere energierekening frustrerend omdat ze geen gebruik maken van gas.

De wet die de ontkoppeling moet regelen, is onder meer vertraagd omdat Jetten ook nog afspraken wil maken over wie de eigenaars zijn van de warmtenetten. Dat is een netelige kwestie en er moet nog veel overlegd worden.

Meerdere politici reageren teleurgesteld dat het ontkoppelen langer duurt. Zij vragen zich af of er een tijdelijke regeling genomen kan worden en willen een deadline instellen van 2023 zodat alles tegen die tijd geregeld is. De minister heeft hierop nog niet gereageerd.

Het gevolg is dat gebruikers van een warmtenet ook de aankomende winter een hogere energierekening kunnen verwachten. De prijs voor klanten van een warmtenet is gemiddeld genomen nog wel goedkoper dan de kosten van een gascontract, laat onderzoek van onderzoeksbureau DWA zien.

Een gemiddeld huishouden dat in maart een variabel gascontract afsloot zou op jaarbasis 3.329 euro kwijt zijn. aldus DWA. Een vergelijkbaar huishouden dat op het warmtenet is aangesloten, zou 2.005 euro op jaarbasis kwijt zijn. Dat is ruim 1.300 euro goedkoper, becijferde DWA. Maar gebruikers van warmtenetten kunnen de komende periode dus nog geconfronteerd worden met prijsverhogingen, in reactie op de gestegen gasprijzen.

Zo'n half miljoen Nederlandse huizen krijgen hun warmte via een warmtenet. Zij kunnen niet zelf een energieleverancier kiezen. De tarieven die zij betalen wordt bepaald door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op basis van de gasprijs. Dat klopt niet, vinden onder meer de gemeenten, de Woonbond, Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis.

LEES OOK: Europese gasprijs knalt 20% omhoog door zorgen over Russische leveringen