De Stichting Loterijverlies sleept de Staatsloterij opnieuw voor de rechter wegens misleiding van de deelnemers. Dat heeft de stichting, waarin tienduizenden ‘gedupeerden’ van het overheidskansspel zich hebben verenigd, dinsdag bekendgemaakt.

Het kort geding draait om een brief die de Staatsloterij onlangs stuurde naar alle vaste deelnemers. Daarin wordt gesteld dat alle prijzen die in het verleden uitgekeerd moesten worden aan winnaars, ook daadwerkelijk zijn uitgekeerd. Naar het oordeel van Loterijverlies is dit ,,pure misleiding” omdat de Staatsloterij heel veel grote prijzen die zij beloofde uit te keren, helemaal nooit heeft uitgekeerd.

,,Die vielen namelijk, zoals de Staatsloterij zelf maar al te goed weet, op niet-verkochte loten”, zegt Ferdy Roet van Loterijverlies. De stichting eist dat de loterij dit rectificeert. De zaak dient vrijdag bij de rechtbank in Amsterdam.

Eerder dit jaar concludeerde het gerechtshof in Den Haag dat de Staatsloterij haar deelnemers jaren op het verkeerde been had gezet met misleidende reclame. Daarmee werd Loterijverlies in het gelijk gesteld. In de reclame had de Staatsloterij moeten vertellen dat de grotere prijzen, bijvoorbeeld van 50.000 en 100.000 euro, werden getrokken uit zowel de verkochte als de niet-verkochte loten. De Staatsloterij gaat in hoger beroep tegen deze uitspraak.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl