De Staatsloterij heeft een beroerd 2014 achter de rug. Er werden 35 miljoen minder loten verkocht en de omzet daalde met 4,5 procent.

“We kijken wel terug op een bewogen jaar, waarin wij door negatieve berichtgeving in de media in de tweede helft van het jaar ook reputatieschade hebben opgelopen”, schrijft Frans van Steenis, algemeen directeur van de Nederlandse Staatsloterij in een persbericht bij de verschijning van het jaarverslag over 2014.

Van Steenis doelt op alle publiciteit over de rechtszaak van de stichting Loterijverlies. De stichting vindt dat de Staatsloterij jarenlang de winstkansen veel te rooskleuring heeft voorgespiegeld door niet te vertellen dat niet verkochte loten ook meedoen met de trekking.

De Hoge Raad bepaalde in januari dit jaar dat de Staatsloterij de deelnemers van 2000 tot 2008 inderdaad had misleid door informatie over welke loten meedoen achter te houden.

De slechte pers leidde met name in de tweede helft van 2014 tot een daling in de lotenverkoop. Er werden 35 miljoen minder loten verkocht waardoor de omzet daalde met 4,5 procent van 772,6, naar 737,8 miljoen euro. De winst voor belastingen daalde met bijna 20 miljoen euro tot 111,2 miljoen euro.

De Nederlandse staat, de enige aandeelhouder van De Staatsloterij, ontving over 2014 ook minder. De afdracht aan de schatkist bleef vrijwel gelijk, 83,2 tegen 82,9 miljoen euro, maar er kwam bijna 10 miljoen euro minder via de belastingen binnen.

Prijzengeld

In totaal werd er, na aftrek van de kansspelbelasting, voor 447 miljoen euro uitgekeerd aan deelnemers, een uitkeringspercentage van 69,3, ruim boven het wettelijk minimum van 60 procent.

In 2014 werden 28 spelers (multi)miljonair door hun deelname. De grootste winnaar was een abonneespeler uit de provincie Utrecht. Die won tijdens de Oudejaarstrekking op 31 december 30 miljoen euro netto.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl