Nederlandse huizenprijzen hebben afgelopen jaren record na record gebroken, om in mei 2018 op het hoogste niveau ooit te belanden. Dat wil zeggen: we zijn terug bij het piekniveau dat in 2008 werd bereikt.

Gemiddeld torenen huizenprijzen inmiddels boven de piek van 2008 uit. In mei 2018 lagen huizenprijzen door de bank genomen 0,6 procent hoger dan in augustus 2008, zo meldden het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek afgelopen week.

Maar de huizenmarkt is bij uitstek een markt waar plaatselijke verschillen van groot belang zijn. Nederland telt nog zat regio’s waar de huizenprijzen onder het topniveau van 2008 liggen. Huizenprijzen zijn tussen 2008 en 2013 immers fors gedaald, om daarna weer op te krabbelen.

Nog altijd ‘onder water’

Veel koopwoningen kwamen in de crisisjaren ‘onder water’ te staan, waarbij de marktwaarde dus onder het niveau van de hypotheekschuld zakte. Het feit dat de gemiddelde huizenprijs terug is op het piekniveau van 2008 betekent niet dat alle huizenbezitters weer ‘boven water’ zijn.

Business Insider vergeleek historische transactieprijzen die bijgehouden worden door makelaarsvereniging NVM per regio.

In maar liefst 25 regio's liggen de huizenprijzen nog altijd onder het niveau van 2008. Wie daar tien jaar geleden een woning kocht, heeft mogelijk nog altijd een woning die minder waard is dan tien jaar geleden.

Huizenprijzen: wel of niet op piekniveau?

De NVM houdt huizenprijzen bij op kwartaalbasis. Het kaartje hieronder toont het verschil in huizenprijzen tussen het topniveau van het derde kwartaal van 2008 en het eerste kwartaal van 2018. Twee NVM-regio's zijn bij gebrek aan vergelijkbare gegevens niet meegenomen.

In de groene regio's liggen huizenprijzen gemiddeld boven het niveau van 2008. De roze en rode regio's staan nog in de min. Beweeg met de muis over de regio's om de verschillen te bekijken.

Zoals je ziet is er een groot verschil tussen bijvoorbeeld Noordoost-Groningen, waar de huizenprijzen 13,5 procent onder het hoogtepunt van 2008 liggen, en Amsterdam, waar de prijzen in tien jaar tijd met ruim 50 procent zijn gestegen.

LEES OOK: 4 creatieve manieren om je hypotheekrente te verlagen