Weer een record op de Nederlandse huizenmarkt. In mei lag de gemiddelde huizenprijs op het hoogste niveau ooit.

Huizenprijzen zijn in mei gemiddeld met 8,9 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers die het Kadaster en Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend maakten. Tegelijk is het aantal verkochte woningen afgelopen maand gedaald met 9 procent.

Sinds medio 2014 is de huizenprijs gestaag opgekrabbeld, na de enorme daling sinds 2008, zo blijkt uit onderstaande grafiek.

(Klik voor uitvergroting.)

huizenprijs hoogste niveau ooit mei 2018

Nederlandse huizenprijzen raakten in een diep dal in de nasleep van de kredietcrisis. Sinds 2014 is er duidelijk sprake van herstel. Met de prijsstijging van mei is ook de piek van augustus 2008 gepasseerd. Huizenprijzen liggen 0,6 procent hoger vergeleken met het topniveau van 10 jaar geleden.

Sinds het dieptepunt van de markt in 2013 zijn huizenprijzen inmiddels bijna 28 procent gestegen.

Lees ook op Business Insider

Huis per maand 2.028 euro meer waard

Mede door de extreem lage hypotheekrentes en het herstel van de Nederlandse economie gaat het met de procentuele stijgingen van de huizenprijs erg hard. Het patroon van de gemiddelde prijzen per maand laat sinds augustus 2016 plussen van 5 tot bijna 10 procent zien vergeleken met een jaar eerder.

Om een idee te geven hoe extreem hard het gaat: afgelopen maand lag de gemiddelde huizenprijs op 283.945 euro, tegen 259.615 euro in dezelfde maand in 2017: een plus van 24.330 euro in twaalf maanden tijd. Per maand is de gemiddelde huizenprijs in deze periode met 2.028 opgelopen. Dat is dus fors meer dan het minimumloon van jongeren ouder dan 22 jaar.

Woningverkopen dalen

Op de oververhitte woningmarkt is het aantal verkopen verder gedaald, zo bleek maandag uit cijfers van het Kadaster. Afgelopen mei werden 18.237 woningen verkocht, 9 procent minder dan in mei 2017.

Het gaat om transacties van bestaande woningen die op het moment van eigendomsoverdracht bij de notaris, worden ingeschreven bij het Kadaster.

De krapte heeft tot gevolg dat de huizenprijzen fors blijven stijgen. Dit jaar met gemiddeld 8 procent, verwacht Rabobank. In 2019 zal de gemiddelde huizenprijs meer dan 300.000 euro bedragen, schatten economen van de bank.

LEES OOK: Dit gebeurt er met je hypotheek als de rente 1%, 2% of zelfs 3% stijgt