• Apple heeft dinsdag een nieuwe abonnementsbundel aangekondigd die bestaat uit bestaande services zoals Apple Music, Apple TV Plus en Apple Arcade.
  • Streaminggigant Spotify beschuldigt Apple van oneerlijke concurrentie. Het bedrijf stelt dat Apple door deze bundel de eigen services voortrekt ten koste van andere ontwikkelaars.
  • In een reactie zegt Apple dat “klanten alternatieven voor iedere service van Apple kunnen vinden en ervan kunnen genieten.”

Spotify beschuldigt Apple van oneerlijke concurrentie na de aankondiging van Apple One, een abonnementsbundel die bestaande services zoals Apple Music, Apple TV Plus en Apple Arcade combineert.

Na de aankondiging die Apple dinsdag deed, riep streaminggigant Spotify toezichthouders meteen op om in te grijpen. De bundel zou niet goed zijn voor klanten en ontwikkelaars.

“Weer gebruikt Apple haar dominante positie en haar oneerlijke praktijken om concurrenten en klanten te benadelen en om haar eigen services voorop te stellen”, aldus Spotify in een verklaring.

“We roepen de toezichthouders op om snel in te grijpen en de oneerlijke concurrentie van Apple aan banden te leggen, want als dit niet gebeurt zal onherstelbare schade worden toegebracht aan ontwikkelaars en zal het een bedreiging vormen voor onze collectieve vrijheden om te luisteren, te leren, te creëren en te verbinden.”

Apple ziet probleem niet

Apple bijt in een reactie van zich af, meldt persbureau Reuters. “Klanten kunnen alternatieven voor iedere service van Apple vinden en er gebruik van maken”, verklaarde het bedrijf. “Wij introduceren Apple One omdat het veel waarde voor onze klanten toevoegt en het is een simpele manier om toegang te krijgen tot alle abonnementsdiensten van Apple.”

Ook benadrukt Apple dat enkele services die in Apple One zitten, eveneens te gebruiken zijn op apparaten die niet door Apple zijn gemaakt. “En je kan op ieder moment opzeggen.”

Onderzoek door Europese Commissie

Dit is niet de eerste keer dat Spotify Apple heeft beschuldigd van oneerlijke concurrentie. In maart 2019 heeft Spotify een officiële klacht ingediend bij de Europese Commissie omdat Apple een oneigenlijk voordeel zou hebben als het een muziekservice lanceert, terwijl ze ook de baas van de App Store is.

Lees ook op Business Insider

In een open brief beschuldigde Daniel Ek, de CEO van Spotify, Apple er destijds van dat het bedrijf “zowel speler als scheidsrechter is en daarmee bewust andere app-ontwikkelaars benadeelt.”

Apple beet hard van zich af en beschuldigde Spotify dat het probeert te profiteren van de App Store zonder hieraan bij te dragen.

De klacht van Spotify heeft ertoe geleid dat de Europese Commisie afgelopen juni een onderzoek is gestart naar het beleid van de App Store. Hierbij wordt vooral gekeken naar de verplichte commissie variërend van 15 tot en met 30 procent die bij aankopen in apps moet worden afgedragen.

Apple ligt de laatste maanden vaker onder vuur vanwege deze vergoeding, zoals met Fortnite-maker Epic Games en Facebook.

LEES OOK: Fortnite komt voorlopig niet terug in de App Store, maar maker Epic Games mag zijn licentie houden