• SNS, Regiobank en ABN Amro gaan maandelijkse kosten in rekening brengen bij klanten die alleen een spaarrekening hebben.
  • Bij SNS en Regiobank gaat het om 2,55 euro die klanten vanaf 1 juli maandelijks betalen.
  • De hoge inflatie en de lage of negatieve rente nemen al een hap uit het geparkeerde geld van spaarders. Daar komen de maandelijkse kosten voor een spaarrekening nu bij.
  • Lees ook: Blik op je Geld: energieprijzen dalen in mei, hypotheekrente stijgt minder hard

Spaarders gaan er binnenkort mogelijk weer wat op achteruit. Behalve dat de hoge inflatie en al dan niet negatieve rente een hap nemen uit hun opgepotte geld, gaan enkele banken maandelijks een bedrag in rekening brengen bij klanten die alleen een spaarrekening hebben.

Bij SNS en Regiobank gaan zij vanaf 1 juli 2,55 euro per maand betalen, meldt De Volkskrant. ABN Amro met 5 miljoen rekeninghouders zegt tegen de krant hetzelfde te gaan doen.

SNS dat 1,6 miljoen klanten telt en de Regiobank met 700.000 klanten, vallen onder de Volksbank. Daartoe behoort ook de ASN Bank (800.000) klanten, maar die voert de maatregel niet in.

Spaarders leveren al in op hun spaargeld vanwege de hoge inflatie en de lage rente. Wie meer dan een ton op de bank heeft staan, betaalt ook een half procent aan negatieve rente. Daar komen nu de maandelijkse kosten voor een spaarrekening bij.

Lees ook: Rente op spaardeposito’s stijgt, maar blijft ver achter bij inflatie

Voor sommige spaarders zal dat in de papieren lopen, omdat zij hun geld bij verschillende banken hebben geparkeerd, soms wel bij vijf of zes. Het gaat dan wellicht om spaarders die mogelijk enkele tonnen aan vermogen hebben en de extra kosten kunnen dragen.

Door hun geld te spreiden zorgen ze ervoor dat hun tegoeden beschermd zijn door het depositogarantiestelsel, waarmee rekeninghouders tot 100.000 euro terugkrijgen mocht de bank failliet gaan.

LEES OOK: Blik op je Geld: energieprijzen dalen in mei, hypotheekrente stijgt minder hard