De brede S&P 500-index bevindt zich dicht bij een belangrijk technisch steunniveau.

Als de toonaangevende Amerikaanse aandelenindex onder het voortschrijdend gemiddelde van 50 dagen zakt, is dat een negatief signaal.

Beleggers doen er goed aan de niveaus van rond de 3.340 punten (50-daags gemiddelde) en 3.100 punten (200-daags gemiddelde) in de gaten te houden.

Het kan momenteel twee kanten opgaan met de aandelenmarkt: de koersen zetten hun opmars van de afgelopen maanden voort, of er komt een omslag richting een dalende markt.

Donderdag sloot de S&P 500 0,8 procent in de min en vrijdag sloot deze brede aandelenindex ruim een procent lager op 3.319 punten

De S&P 500 werd eerder deze week al omlaag getrokken door aandelen van Amerikaanse techreuzen. Toch gaf het steunniveau van het 50-daags voortschrijdende gemiddelde, dat rond de 3.340 ligt, beurshandelaren toen nog enig vertrouwen.

Het 50-daags voortschrijdend gemiddelde wordt door veel marktpartijen gevolgd als een belangrijke technische indicator. Het geeft het gemiddelde koersniveau van de index aan over de afgelopen 50 dagen.

Lees ook op Business Insider

Handelaren zien in voortschrijdende gemiddeldes van 50 en 200 dagen belangrijke steunniveaus, zolang de koers van een aandeel of een index daarboven handelt. Als een aandeel of een index onder zo’n gemiddelde zakt, wordt dit gezien als een opmaat voor verdere koersdalingen.

LEES OOK: Het is te vroeg om denken dat de beurscorrectie klaar is – stel je in op heftige bewegingen in de komende 3 maanden

Spannend moment voor S&P 500

Als de S&P 500 duidelijk onder het 50-daags voortschrijdende gemiddelde zakt, zullen handelaren zich gaan richten op het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Dat bevindt zich voor de S&P 500 momenteel rond de 3.100 punten. 

In een alternatief scenario, waarin het huidige 50-daags gemiddelde niet neerwaarts wordt doorbroken, zullen handelaren zich voorbereiden op een verdere opmars van de S&P 500. Dan is een terugkeer naar het recordniveau van 2 september mogelijk. Als dat gebeurt en de aandelen nog verder stijgen, zijn nieuwe historische hoogtepunten voor de S&P 500 niet uitgesloten. 

Toch is er een teken aan de wand dat erop kan duiden dat S&P 500 het zwaar kan krijgen. De belangrijke techindex Nasdaq 100 was de afgelopen maanden een dominante factor in de rally van de Amerikaanse aandelenmarkten. Donderdag  noteerde de Nasdaq 100 onder zijn 50-daags gemiddelde. Vrijdag opende de Nasdag met een minieme plus van 0,3 procent. 

Als aandelen van techbedrijven de markt omlaag blijven drukken, kun je verwachten dat S&P 500 die trend volgt en dus zakt onder zijn 50 daags-voortschrijdend gemiddelde. 

spx moving average.JPG

 

www.freestockcharts.com
 

LEES OOK: Nederlandse particuliere beleggers denken de komende tijd gemiddeld 9% rendement per jaar te boeken – professionals zijn een stuk voorzichtiger