De Amerikaanse S&P 500-index sloot donderdag op 4.137 punten en bevindt zich daarmee volgens technische analisten in de gevarenzone. De openingsindicatoren voor vrijdag wijzen echter op een positieve start en daarmee kan het een spannende dag worden.

De S&P 500 staat volgens technisch analist Katie Stockton van Fairlead Strategies op de rand van een technische inzinking, maar er is nog geen definitief verkoopsignaal. Dat komt omdat bepaalde indicatoren erop wijzen dat de index kan terugveren na de dalingen van eerder deze week.

“De neerwaartse beweging heeft de potentie om tot een instorting te leiden, maar we zouden nog niet verkopen gelet op tekenen van neerwaartse uitputting op dagbasis. Dat kan een opleving ondersteunen die kan zorgen voor het behouden van het steunniveau, of op zijn minst een betere verkoopkans zou kunnen opleveren”, schrijft Stockton donderdag in een analyse.

De technische analist ziet de zone van 4.180 punten tot 4.195 punten als een cruciaal steunniveau voor S&P 500. Een beslissende doorbraak onder 4.180 punten, meestal gekenmerkt door twee opeenvolgende wekelijkse sluitingen onder dat niveau, zou voor Stockton het signaal zijn dat de huidige neerwaartse beweging van de aandelenmarkt zal doorzetten en dat aandelenkoersen nog verder kunnen dalen.

S&P 500 balanceert op belangrijk punt rond de 4.200 punten

Het steunniveau dat Stockton definieert voor de S&P 500, wijkt iets af van het niveau van 4.200 punten, dat veel technische analisten aanhouden.

"Je moet steunniveaus zien als zones met een bepaalde bandbreedte, niet als exacte punten. Ze zijn nooit precies, omdat er gewoon te veel marktdeelnemers zijn. Onze steunzone is eigenlijk 4.180 punten tot 4.195 punten, dus iets lager dan de drempel van 4.200 punten", vertelde Stockton woensdag aan CNBC.

Als het niveau van 4.180 punten niet standhoudt als steun voor de S&P 500, dan ziet Stockton het volgende steunniveau pas op 3.920 punten, wat een potentiële neerwaartse beweging van 6 procent vanaf het huidige niveau impliceert voor de belangrijke Amerikaanse aandelenindex.

Stockton verwacht een potentiële ommekeer van aandelenkoersen op de korte termijn. "We gaan niet uit van een inzinking, omdat we extremen zien in de 'oversold'-indicatoren", aldus Stockton.

Ongeveer 17 procent van de aandelen uit de S&P 500-index handelt momenteel boven het 50-daags voortschrijdend gemiddelde en dat is volgens Stockton in het verleden consistent geweest met bodemniveaus tijdens marktcorrecties.

Wel is de ontwikkeling van de rente van belang, benadrukt Stockton. Als rentetarieven op de obligatiemarkten niet verder stijgen, zou dat een teken zijn dat aandelenkoersen kunnen herstellen.

"Het hoge niveau van de VIX-index toont angst in de markt, dus een ommekeer zou abrupt kunnen zijn. Wij denken dat stabilisering van de rente nodig is om een verschuiving in het sentiment teweeg te brengen. Onze indicatoren geven aan dat de rente een langdurige consolidatiefase kan doormaken", aldus Stockton.

De 10-jaars rente op Amerikaanse staatsobligaties daalde donderdag met 0,06 procentpunt naar 4,89 procent, maar heeft de afgelopen week consequent het niveau van 5 procent getest. Als de 10-jaars rente boven de 5,04 procent komt, zou dat voor Stockton een signaal zijn dat de zwakte in aandelenkoersen kan aanhouden.

LEES OOK: Uitverkoop dreigt op de beurs, maar dat biedt ook kansen