Op het juiste moment, ongeacht de omstandigheden of de concurrentie, alles uit jezelf halen. Het is niet iedereen gegeven, maar het valt te trainen.

Hoe zorg je dat je je zenuwen onder controle houdt, als je een belangrijke presentatie moet geven, of een sollicitatiegesprek hebt? De Duitse mental coach Anja Faras geeft tips aan onze collega’s van Business Insider Deutschland.

De voorbereiding is essentieel, stelt Faras. Zorg dat je vooraf weet wat je wilt zeggen. “Als je weet wat je moet doen, heb je een gevoel van controle.”

Je kunt dat het beste doen door de situatie te visualiseren: stel je voor dat je voor je een grote uitdaging staat. Wat wil je uiteindelijk bereiken? Beeld je dan in hoe de situatie verloopt, zodat het gaat zoals jij dat wil.

Bereid je niet voor op fouten

“Visualiseer het als een film”, adviseert Faras. “Vorm een zo levendig mogelijk beeld van de omstandigheden, met al je zintuigen: wat ruik je, wat voel je? Maak op die manier een script van de situatie.”

Het is wel belangrijk om positief te blijven. Denk bijvoorbeeld: "Ik ga de kamer binnen. De sfeer is er prettig, en de mensen staan positief tegenover me. De chef zit er ontspannen bij, en hij luistert naar mij. Ik breng mijn suggesties en vragen goed over, want ik heb thuis geoefend."

De angst dat er iets verkeerd gaat, is namelijk je grootste vijand. Het ergste wat je kunt doen, is je daarop voorbereiden. Dat moet je helemaal niet doen, adviseert Faras.

Ze vergelijkt het met een topsporter: "Als een atleet voor een wedstrijd alle mogelijke rampen in zijn achterhoofd zou hebben, blokkeert hij volledig. Zulke gedachtes blokkeren dat je in een flow terecht komt, die je tot een goede prestatie zet. Daarom moet je voor je begint alle negatieve gedachten uit je hoofd zetten."

LEES het oorspronkelijke artikel hier op Business Insider Deutschland