Het afsluiten van een telefoonabonnement met een nieuwe smartphone kan flinke gevolgen hebben bij een hypotheekaanvraag.

Door strengere regels voor telefoons bij een abonnement kunnen consumenten duizenden euro’s minder lenen voor een huis, rekent De Hypotheekshop voor.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei vorige week dat telecombedrijven die telefoons op afbetaling aanbieden aan dezelfde regels moeten gaan voldoen als ‘normale’ kredietverleners. Hiervoor gold een gedoogsituatie, maar daar komt een einde aan. De sector slaagde er niet in zelf met een gedragscode te komen die voldoet aan Europese regels voor consumentenkrediet en de mededingingswet.

Abonnementen met telefoons van meer dan 250 euro worden straks aangemeld bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Bij het afsluiten van een hypotheek worden deze verplichtingen meegeteld.

Maandelijkse telefoonkosten van 15 euro naast het abonnement zelf zorgen volgens de berekeningen van de hypotheekadviseur al voor een 4000 euro lagere maximale hypotheek. Een gezin met twee kinderen en in totaal vier smartphones dat maandelijks 60 euro aan smartphones kwijt is, kan zelfs 16.000 euro minder lenen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl