• Netbeheerders Liander (onderdeel van Alliander) en Stedin lopen een fors risico met de 4,3 miljoen slimme meters die ze in Nederland uitrollen.
  • Die maken gebruik van een radiofrequentie die volgend jaar opnieuw wordt geveild.
  • Als de netbeheerders misgrijpen bij de veiling moeten ze de slimme meters vervangen, zo meldt het Financieele Dagblad.

Netbeheerders Liander (onderdeel van Alliander) en Stedin lopen een fors risico met de 4,3 miljoen slimme meters die ze in Nederland uitrollen.

De netbeheerders maken gebruik van een radiofrequentie om data van de energiemeters uit te lezen. Die frequentie wordt in 2022 opnieuw geveild.

Als de twee netbeheerder achter het net vissen bij de veiling moeten ze de slimme meters voor eigen rekening vervangen, zo blijkt uit correspondentie tussen de netbeheerders en het ministerie van Economische Zaken, die het Financieele Dagblad via een wob-procedure heeft opgevraagd.

Alliander en Stedin kunnen aanlopen tegen een kostenpost van 1 miljard euro, zo meldt het FD.

Tot eind 2021 rollen netbeheerders Liander en Stedin zo'n 4,3 miljoen slimme meters bij Nederlandse huishoudens uit. Probleem is dat deze meters werken op basis van een verouderde communicatietechnologie voor dataverkeer: CDMA.

Afgelopen jaar concludeerde onderzoeksbureau Dialogic in een rapport dat zowel de fysieke ondersteuning van deze technologie door makers van netwerkapparatuur, als de datacapaciteit met het oog op de stijgende communicatiebehoefte van energiedata voor CDMA, op de langere termijn onvoldoende zijn.

Slimme meter en zonnepanelen

Digitale meters hebben als voordeel dat ze voor huishoudens met zonnepanelen apart kunnen meten hoeveel stroom je afneemt van de energieleverancier en hoeveel je zelf opwekt aan zonnestroom.

Dit wordt vanaf 2023 cruciaal, want dan komt er een nieuwe fiscale regeling, waarbij zonnestroom die je teruglevert aan je energieleverancier volgens de kale leveringsprijs wordt vergoed. Daarbovenop komt een compensatie van de overheid, maar die wordt in de loop der jaren afgebouwd.

De overheid heeft de slimme meter nodig om de nieuwe fiscale regeling te kunnen invoeren, want daarvoor is het nodig om de opgewekte zonnestroom apart te meten.

Lees hier hoe de nieuwe fiscale regeling gaat werken die de oude salderingsregeling voor zonnepanelen vervangt.

[activecampaign form=24]

LEES OOK: 5 dingen die je moet weten over de 'slimme' digitale energiemeter