• De leeftijd en het geheugen van de 81-jarige Amerikaanse president Joe Biden zijn opnieuw onderwerp van debat, maar kiezers hebben dat al ingecalculeerd.
  • Woede onder Democratische kiezers over de Amerikaanse steun aan Israël gaat een veel grotere rol spelen in aanloop naar de presidentsverkiezingen.
  • Het conflict tussen Israël en Hamas is voor sommige kiezers een uiterst gevoelig en persoonlijk thema en kan de balans in een aantal belangrijke staten doen omslaan.
  • Lees ook: Leeftijd van Biden is probleem voor meerderheid van Amerikaanse kiezers, blijkt uit peiling

ANALYSE – Na de publicatie van een rapport over de omgang van president Biden met vertrouwelijke documenten zijn er afgelopen week nieuwe twijfels gerezen over de fitheid van de 81-jarige Amerikaanse president. Dat kwam vooral door de suggestie dat het geheugen van Biden lacunes vertoont.

Het meest veelzeggende moment in de reactie van Biden op het rapport ging echter over iets anders. De president kreeg vragen over de oorlog die Israël voert in Gaza, waarover hij zei: “Ik ben zoals jullie weten van mening dat de acties in Gaza, in de Gazastrook, excessief zijn”, gaf Biden aan.

De president sprak over de pogingen om meer humanitaire hulp in Gaza te krijgen en zijn wens om tot een langdurige gevechtspauze te komen. “Er zijn veel onschuldige mensen die verhongeren, veel onschuldige mensen die in grote problemen verkeren en doodgaan”, zei de president. “En dat moet stoppen.”

Dat klonk qua retoriek heel anders dan aan het begin van de oorlog, toen Biden na de aanvallen van Hamas op 7 oktober 2023 pal achter Israël stond. Maar nu er al bijna 30.000 Palestijnen zijn omgekomen en er ziekte en hongersnood dreigt in Gaza, is de president veel kritischer geworden op Israël.

Die verandering komt niet alleen door de dramatische situatie in Gaza, maar ook door de protesten en woede bij de Democratische achterban van de president.

In de afgelopen maanden hebben demonstranten die voor een staakt-het-vuren zijn, meerdere evenementen van Biden verstoord. Ook Democraten in het Congres zijn steeds kritischer geworden op het optreden van Israël en sommigen willen harde voorwaarden stellen aan toekomstige hulp aan Israël.

Een aantal progressieve Democraten zal waarschijnlijk tegen elke vorm van nieuwe hulp aan Israël stemmen, maar zij vormen wel een minderheid in de hoogste regionen van de partij.

Democratische kiezers ontevreden over houding tegenover Israël

Onder gewone Democratische kiezers is de situatie veel ernstiger en dit bedreigt zelfs de kansen voor Biden om in november herkozen te worden als president.

Volgens een onlangs gehouden enquête is 50 procent van de Democraten van mening dat Israël genocide pleegt in Gaza. Hoewel de meeste Democraten die dat vinden, Biden waarschijnlijk toch wel zullen steunen, is er ook een aanzienlijke groep die dat mogelijk niet gaat doen.

In Michigan roepen activisten die voor een staakt-het-vuren zijn Democraten op om bij de komende voorverkiezingen 'neutraal' te stemmen en niet op Biden. Zij zeggen de president niet te steunen zolang hij zijn koers ten aanzien van Israël niet wijzigt.

Michigan heeft een relatief groot aantal Arabische en islamitische inwoners. Aangezien Biden de staat in 2020 maar nipt won, zouden Democraten die de president niet steunen ervoor kunnen zorgen dat Donald Trump daar wint.

Hoewel prominente Democratische politici erop hameren dat een presidentschap van Trump veel slechter is dan een tweede termijn van Biden, zullen die kiezers hoogstwaarschijnlijk niet van mening veranderen zonder een ingrijpende wijziging van het Amerikaanse beleid ten aanzien van Israël.

"De regering zou niet mogen vragen om Biden te steunen, omdat hij de minste van twee kwaden is", zegt campagnemanager Layla Elabed van "Listen to Michigan". Elabed is tevens de jongere zus van de Democratische afgevaardigde Rashida Tlaib.

"President Biden is met zijn weigering tot een oproep voor een staakt-het-vuren bezig om het presidentschap terug te geven aan Donald Trump", zegt woordvoerder Abbas Alawieh van "Listen to Michigan."

Michigan is naar verwachting niet de enige staat waar Biden op verzet zal stuiten over de houding van de regering tegenover Israël. Niet alleen onder kiezers die zich direct betrokken voelen bij de oorlog, maar ook breder onder progressieve en jonge kiezers.

Als de presidentsverkiezingen zoals de verwachting is een nek-aan-nek-race worden tussen Trump en Biden, kunnen een paar duizend kiezers die blanco stemmen of helemaal niet op komen dagen een enorme impact hebben in specifieke staten.

De ophef over de leeftijd en het geheugen van Biden zal bij de komende verkiezingen waarschijnlijk geen grote rol spelen bij Democratische kiezers, omdat kiezers dat al weten over Biden. En laten we eerlijk zijn: de nieuwscyclus gaat snel en het is niet waarschijnlijk dat het rapport van afgelopen week in november nog een echt een gespreksonderwerp zal zijn.

LEES OOK: De Democraten hebben weinig alternatieven, als ze een vervanger willen voor Joe Biden bij de presidentsverkiezingen