De Russische tennisster Maria Sjarapova had in de afgelopen twaalf maanden meer inkomsten dan haar mannelijke collega Novak Djokovic.

Dat blijkt uit een ranglijst van zakensite Forbes, die het prijzengeld en sponsorgelden van de toptennissers ter wereld inventariseerde.

Sjarapova verdiende van juni 2012 tot juni 2013 zo’n 6 miljoen dollar met haar prestaties op de tennisbaan. Ze won vorig jaar het grandslamtoernooi Roland Garros; dit jaar werd ze in de finale verslagen door Serena Williams.

Aan sponsorinkomsten haalde de 26-jarige Russische bijna vier keer zoveel binnen. Ze heeft lucratieve deals met onder meer Nike en Head. Ook lanceerde ze vorig jaar haar eigen snoepmerk Sugarpova. Haar totale verdiensten komen uit op 29 miljoen dollar voor het lopende jaar, aldus Forbes.

En bij de mannen?

Daarmee laat Sjarapova Novak Djokovic achter zich. De Serviër, die bij negen van de laatste twaalf grandslams in de finale stond, verdiende 26,9 miljoen dollar. Daarvan was 12,9 miljoen prijzengeld en 14 miljoen inkomsten van sponsordeals.

Eén man kon nog meer bijschrijven op zijn bankrekening. De Zwitserse tennisser Roger Federer mag dan gezakt zijn naar de zevende plaats op de wereldranglijst, qua inkomsten in hij nog steeds ongeëvenaard.

Het prijzengeld dat de 32-jarige Federer pakte, is met 6,5 miljoen dollar relatief bescheiden. Maar de sponsorbedragen zijn astronomisch hoog. Bedrijven als Nike, Rolex en Credit Suisse betalen grof geld om hun naam te verbinden aan de ideale schoonzoon van het tennis. Tel daarbij de inkomsten uit demonstratiepotjes bij op en je komt uit op 65 miljoen dollar aan sponsorgelden.

De top 10 best verdienende tennissers

1. Roger Federer (71,5 miljoen dollar)

2. Maria Sjarapova (29 miljoen dollar)

3. Novak Djokovic (26,9 miljoen dollar)

4. Rafael Nadal (26,4 miljoen dollar)

5. Serena Williams (20,5 miljoen dollar)

6. Li Na (18,2 miljoen dollar)

7. Victoria Azarenka (15,7 miljoen dollar)

8. Andy Murray (14,9 miljoen dollar)

9. Caroline Wozniacki (13,6 miljoen dollar)

10. Kei Nishikori (10,5 miljoen dollar)

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl