Single zijn heeft meer voordelen dan je denkt. Althans, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek naar alleenstaanden.

Stop dus even met ’tinderen’ en trakteer jezelf in plaats daarvan op een uitje. Met jezelf, welteverstaan.

Bella DePaulo is als psycholoog werkzaam aan de University of California Santa Barbara. Ze is heel erg blij met haar vrijgezellenbestaan.

DePaulo reist dan ook stad en land af om haar bevindingen te presenteren die, zoals zij zelf zegt, door een grote meerderheid van haar collega’s over het hoofd gezien worden. Afgelopen jaar nog gaf DePaulo een presentatie bij TEDx Talk waarin ze haar leven als single omschreef als “happily ever after”.

Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat ze weleens gelijk zou kunnen hebben.

Vrijgezellen hebben sterkere sociale netwerken 

In 2015 onderzochten sociaal wetenschappers Natalia Sarkisian en Naomi Gerstel de netwerkrelaties van vrijgezelle en getrouwde Amerikanen.

Ze ontdekten dat vrijgezellen niet alleen veel vaker een beroep doen op hun sociale netwerk, maar dat ze ook vaker vanuit dit netwerk hulp krijgen en op hun beurt vaker hulp bieden dan hun getrouwde evenknieën. Etniciteit, geslacht en inkomen speelt volgens de onderzoekers geen rol.

Het koesteren en onderhouden van vriendschappen is een cruciale randvoorwaarde voor een lang en gelukkig leven, zo blijkt uit vele studies. Uit één van deze studies uit 2008, gepubliceerd in het British Medical Journal, blijkt dat mensen die regelmatig contact hebben met tien of meer anderen, gelukkiger zijn dan mensen die dit frequente contact ontberen.

Dezelfde studie toont aan dat mensen met minder vrienden significant minder gelukkig zijn.

Vrienden van buiten de familiekring zijn voor de single in het bijzonder belangrijk

Volgens hoogleraar psychologie William Chopik worden vriendschappen belangrijker naarmate we ouder worden. Uit verschillende studies bleek dat het hebben van vriendschappen bij ouderen een sterke voorspeller is van zowel gezondheid als geluk. Meer dan het hebben van familiebanden.

"Een paar goede vrienden maakt een wereld van verschil voor ons welzijn en onze gezondheid", aldus Chopik. "Het is dus verstandig te investeren in vriendschappen die jou het gelukkigst maken."

Vrijgezellen zijn ook nog eens fitter dan getrouwde of gescheiden mensen

Een beetje een open deur, maar uit onderzoek naar meer dan 13.000 mannen en vrouwen tussen de 18 en 64 concluderen wetenschappers dat vrijgezellen die nooit eerder getrouwd waren, wekelijks vaker sporten vergeleken met hun getrouwde of gescheiden peers.

Een studie uit 2015 gepubliceerd in Social Science and Medicine vergeleek de BMI's van 4.500 mensen uit negen Europese landen en toonde aan dat vrijgezellen lagere BMI's hebben dan getrouwde of gescheiden mensen. Het bleek mensen uit deze laatste groep zelfs gemiddeld tweeënhalf kilo zwaarder wogen dan de singles.

Tijd alleen doorbrengen is ook heilzaam. Singles profiteren daar dus meer van dan mensen die nooit alleen zijn. Logischerwijs. Verschillende studies koppelen een solitair bestaan aan voordelen, zoals een vergroot gevoel van vrijheid tot meer creativiteit. Volgens psychotherapeut Amy Morin is alleen zijn ook beter voor de productiviteit.

"Tijd die je alleen doorbrengt is niet per se eenzaam doorgebrachte tijd", aldus Morin tegen Business Insider. "Je leert jezelf beter kennen als single."

In 2016 leverde DePaulo bewijs dat vrijgezellen ertoe neigen sterkere gevoelens van zelfbeschikking te ontwikkelen. Ook ervaren vrijgezellen meer psychische groei en ontwikkeling dan koppels. Toch erkent DePaulo dat er nog te weinig onderzoek is gedaan naar de voordelen van het vrijgezellenbestaan. Nadat ze 814 studies tegen het licht had gehouden ontdekte ze dat de meeste ervan vrijgezellen als een controlegroep gebruikten, om meer te weten te komen over getrouwde mensen en niet over het vrijgezellenbestaan.

"Het idee dat vrijgezellen zielig en eenzaam zijn en niets liever willen dan een partner vinden is een mythe", aldus DePaulo.

LEES OOK: Waarom je geen koffie moet drinken op een lege maag