Sinds de coronacrisis zijn 12 procent minder huizen verkocht en er werden minder huizen te koop aangeboden, meldt de NVM.

Volgens de makelaarsvereniging is er nog steeds sprake van krapte op de huizenmarkt aangezien zowel vraag als aanbod daalde.

Ondanks dat minder mensen naar een bezichtiging gaan wordt nog steeds boven de vraagprijs geboden en moeten makelaars potentiële kopers teleurstellen.

Van een prijsdaling is vooralsnog geen sprake al moet nog blijken wat de huizenmarkt doet als de coronacrisis langer duurt.

Sinds het begin van de coronacrisis zijn minder woningen verkocht maar volgens makelaarsvereniging NVM is een prijsdaling vooralsnog niet in zicht.

Tussen 16 en 23 maart zijn 12 procent minder woningen verkocht, blijkt uit cijfers van de NVM. Maar volgens de makelaarsclub hebben mensen die het voornemen hadden te kopen die stap ook doorgezet. Ook werden 9 procent minder huizen te koop aangeboden maar die trend was al sinds het vierde kwartaal van 2019 zichtbaar.

“In tegenstelling tot wat anderen beweren, loopt de woningmarkt in de eerste twee weken na de aankondiging van de maatregelen opvallend goed door” stellen NVM-voorzitter Onno Hoes en Lana Gerssen, voorzitter van NVM Vakgroep-Wonen op de website van de makelaarsvereniging.

Lees ook op Business Insider

‘Nog steeds sprake van krapte’

Hoes wijst er op dat de iets afgenomen vraag gepaard gaat met een lager aanbod, waardoor er nog steeds sprake is van krapte op de huizenmarkt. “Dat maakt ook dat er van prijsdaling vooralsnog geen sprake is. Gemiddeld genomen wordt er nog steeds boven de vraagprijs betaald voor een woning.”

Volgens de voorzitter worden huizen vaak nu eerst virtueel bekeken waarna een fysieke bezichtiging volgt bij grote interesse. “Waar er eerst 20 kijkers waren, heb je er nu nog tien. Dat betekent dat de makelaar nog steeds negen potentiële kopers moet teleurstellen.”

Het is nog onduidelijk of de coronacrisis de huizenmarkt gaat raken. “De woningmarkt is een vertrouwensmarkt. En wanneer deze situatie langer duurt, dan zal dat effect gaan hebben. Maar vergeet niet dat de markt al lange tijd heel krap is. De vraag is niet opeens helemaal verdwenen”, aldus Lara Gerssen van de NVM.


Lees meer over de huizenmarkt tijdens de coronacrisis: