• De coronacrisis zorgt ervoor dat de huizenprijzen minder hard stijgen, zegt Rabo-econoom Carola de Groot.
  • Door de coronamaatregelen is het lastiger om naar bezichtigingen te komen en is er meer inkomensonzekerheid.
  • De verwachting is dat de afkoeling van de huizenmarkt voor de eerste helft van 2020 geldt.
  • In de tweede helft van dit jaar stuwen de lage hypotheekrente en het woningtekort de huizenprijs weer op.

De coronacrisis heeft waarschijnlijk ook gevolgen voor de Nederlandse woningmarkt. Volgens economen van de Rabobank ligt het voor de hand dat de huizenprijzen hierdoor minder hard zullen stijgen.

“De maatregelen om de virusuitbraak in te dammen, waaronder gesloten scholen en de oproep tot social distancing, kunnen het lastiger maken om een huis te bezichtigen,” zegt Rabo-econoom Carola de Groot. Volgens haar kan dit, samen met de terugval in werkgelegenheid en inkomsten, tijdelijk de vraag naar koopwoningen verminderen.

Ervan uitgaande dat de virusuitbraak in het tweede kwartaal wordt bezworen en de economie in de rest van het jaar herstelt, houdt Rabobank rekening met minder huizenverkopen en een lagere prijsgroei in de eerste helft van 2020. “Later in het jaar verwachten wij dat het grote tekort aan huizen en de lage hypotheekrentes weer de overhand zullen krijgen op de woningmarkt”, aldus De Groot.

Huizenprijzen gingen hard omhoog

Voor de virusuitbraak ook in Nederland speelde, gingen de huizenprijzen nog hard omhoog. Volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren koopwoningen in februari 6,6 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee was de prijsstijging in februari zelfs iets hoger dan in de voorgaande maand.

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er in de CBS-cijfers sprake van een stijgende trend.

Zoals eerder al naar buiten is gebracht, verwachten economen van de Rabobank dat de Nederlandse economie als geheel dit jaar met 0,2 procent krimpt. De coronacrisis raakt bijna alle sectoren, maar de grootste klappen vallen waarschijnlijk in de bouw, de landbouw, de horeca en de vervoersector.

Eerder schreef Business Insider al dat de coronamaatregelen de huizenprijs kan drukken omdat minder mensen naar de bezichtiging komen. Ook kan een tijdelijke daling in het aantal hypotheekaanvragen optreden door inkomensonzekerheid onder consumenten.

Lees hier over vijf aspecten van de huizenmarkt waarop de uitbraak van het coronavirus invloed heeft.