• Nederlanders hechten bij het winkelen minder belang aan belevingstechnologie als VR en AR dan in andere landen, blijkt uit onderzoek van Adyen.
  • Voor Nederlanders is het vooral van belang snel en goed geholpen te worden in de winkel zonder wachtrijen.
  • Ook een goede app en webshop stellen Nederlanders op prijs.

Nederlanders worden graag snel en goed geholpen als ze gaan shoppen en vinden dat een stuk belangrijker dan ‘virtual reality’ om de winkelervaring te verbeteren.

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek naar gedrag en voorkeuren van consumenten in de detailhandel van fintechbedrijf Adyen.

Uit het vergelijkende onderzoek blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders (53 procent) aangeeft moeite te willen doen om bij een retailer te gaan winkelen die een prettige shopervaring biedt zonder wachtrijen.

“Consumenten zullen hun uiterste best doen om naar winkels te gaan waarvan ze weten dat er geen wachtrijen zijn en het koopproces gemakkelijk is”, aldus het onderzoek. “De indeling van de winkel is ook belangrijk. Meer dan de helft zegt dat ze een weldoordachte presentatie van artikelen willen zien in plaats van alleen maar stapels producten. Dat kun je namelijk al online krijgen.”

Slechts 23 procent van de ondervraagden uit Nederland vindt het belangrijk dat retailers speciale technologie gebruiken om de ervaring interessanter te maken, zoals ‘virtual reality’ en ‘augmented reality’. Dat is duidelijk lager dan het Europese gemiddelde van 33 procent. In Frankrijk is bijvoorbeeld het enthousiasme voor toepassingen als virtual reality met 39 procent aan positieve reacties veel groter.

Nederlanders lijken enigszins op Belgen wat betreft de behoefte aan toepassingen als VR en AR. Bij de zuiderburen geeft ook slechts 26 procent aan dit interessant te vinden.

Goede app of website is belangrijk

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat Nederlanders wel belang hechten aan een goede app en webshop. Zes op de tien Nederlanders winkelt niet online bij een retailer als die een moeilijk te navigeren website of app heeft.

Het rapport van Adyen concludeert dat retailers en de horeca in Nederland en België het meeste baat hebben bij een focus op het verbeteren van de klantervaring via verschillende kanalen. "Voorbeelden hiervan zijn: het wegwerken van wachtrijen bij de kassa, het optimaliseren van de webshop/app, en de verbetering van het logistieke proces, zodat online gekochte producten ook in de winkel kunnen worden teruggebracht."

Voor het onderzoek zijn in totaal ruim 25.000 mensen ondervraagd uit uit heel Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië-Pacific.

Lees meer over winkelen: