• De ludieke cryptomunt shiba inu is dit weekend plots met zo’n 50 procent gestegen naar een nieuwe recordstand.
  • Shiba inu is een nazaat van de dogecoin, de munt die begin dit jaar spectaculaire cijfers noteerde op de cryptomarkten.
  • Sinds 1 januari dit jaar is de koers van shiba inu 500.000 keer over de kop gegaan, blijkt uit data van Coingecko.com.

De ludieke cryptomunt shiba inu is dit weekend plots met zo’n 50 procent gestegen naar een nieuwe recordstand. Hiermee heeft deze cryptomunt een marktwaarde van zo’n 16 miljard dollar bereikt, goed voor een plaats bij de top 15 van grootste cryptomunten.

Shiba inu werd zondag aan het eind van de ochtend voor een recordwaarde 0,000044 dollar per token verhandeld, tegen een niveau van 0,000028 dollar per token aan het begin van zaterdag. Zondagmiddag bleef de shiba inu coin hangen op ongeveer 0,000041 dollar.

Shiba inu is een nazaat van de dogecoin, de munt die begin dit jaar spectaculaire cijfers noteerde op de cryptomarkten. De dogecoin is zelf ook een parodie op de cryptomarkt, maar wordt steeds serieuzer genomen nadat techmiljardair Elon Musk dit jaar zijn waardering voor de munt uitsprak.

De dogecoin zit momenteel in de top 10 van grootste cryptomunten met een marktwaarde van ongeveer 33 miljard dollar.

Er is overigens geen technische relatie van de shiba inu tot de dogecoin, het gaat puur om een emotionele relatie. Beide munten zijn immers een parodie op het concept van cryptomunten en – wellicht nog belangrijker – ze hebben een gelijksoortige naam en visuele identiteit. De mascotte van de dogecoin is immers ‘doge’, een meme op basis van een Japans hondenras: de shiba inu.

Critici van cryptobeleggingen wijzen vaak op de aanwezigheid van talloze afgeleide munten en grappen waarbij de daadwerkelijke meerwaarde van een munt onduidelijk blijft. Zo lopen cryptobeleggers ook risico slachtoffer te worden van pump-and-dump-scams als ze niet nagaan wat de oorsprong van een aardig lijkende munt is.

Shiba inu coin: extreme waardestijging

Shiba inu werd in augustus 2020 is opgericht als Ethereum-gebaseerd alternatief voor de ludieke dogecoin.

Sinds begin dit jaar is de koers ruim 500.000 keer over de kop gegaan, blijkt uit data van Coingecko.com. Dit platform noteerde een koers van 0,00000000008 dollar voor shiba inu op 1 januari 2021 (dus 11 cijfers achter de komma).

In mei kende shiba inu een spectaculaire opleving, om in de zomermaanden weer flink terug te vallen.

Een directe aanleiding voor de opleving van shiba inu dit weekend is niet voor handen. De ludieke munt is de afgelopen weken wel opgenomen voor verhandeling op een aantal internationale cryptobeurzen, waaronder de app Public.com en de Braziliaanse cryptobeurs Novadax.

Verder zijn er geruchten dat de populaire beleggingsapp Robinhood overweegt shiba inu op te nemen op zijn handelsplatform.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: De ultieme gids voor de 10 meest kansrijke altcoins: waarom beleggers denken dat deze technologische toepassingen cruciaal zijn