• Voormalig topman Ben van Beurden van Shell heeft over het afgelopen jaar een totale beloning ontvangen van omgerekend bijna 11 miljoen euro.
  • Een deel van de beloning van de voormalige topman was in de vorm van aandelen.
  • De aandeelhouders werden ook rijkelijk beloond; het energieconcern gaf in 2022 in totaal bijna 25 miljard euro terug aan de aandeelhouders in de vorm van dividend.
  • Lees ook: Ben van Beurden in 2023 weg als topman Shell, Canadees Wael Sawan nieuwe CEO van energiereus

Over het laatste jaar bij Shell heeft Ben van Beurden omgerekend bijna 11 miljoen euro ontvangen. Zijn totale beloning over 2022 bedroeg 9,7 miljoen pond, meldde het olie- en gasconcern in het jaarverslag.

Eerder werd al bekend dat de oud-topman kon rekenen op een nabetaling van zeker 1,6 miljoen euro. Het bedrag geldt als ontslagvergoeding en staat gelijk aan het basissalaris dat de Nederlander in één jaar verdient bij het concern.

Van Beurden heeft begin dit jaar het roer bij Shell overgedragen aan Wael Sawan. Onder de leiding van Van Beurden deed Shell de grootste overname in de bedrijfsgeschiedenis en nam het uiteindelijk afscheid nam van zijn duale Nederlands-Britse structuur.

Ook boekte Shell afgelopen jaar een recordwinst van omgerekend ruim 38 miljard euro. Dat was meer dan een verdubbeling in vergelijking met de nettowinst van een jaar eerder. Het Britse bedrijf profiteerde vorig jaar van de hoge prijzen van olie en gas door de oorlog in Oekraïne.

Een deel van de beloning van de voormalige topman was in de vorm van aandelen, die zijn onderworpen aan een periode van drie jaar waarin deze niet mogen worden verkocht. De nieuwe topman Wael Sawan krijgt een basissalaris van 1,4 miljoen pond (zo'n 1,6 miljoen euro). Ook ontvangt hij een bonus van 125 procent van het basissalaris afhankelijk van het behalen van bepaalde doelstellingen.

De aandeelhouders van Shell werden over het afgelopen jaar ook rijkelijk beloond. Het concern gaf in totaal 26 miljard dollar (bijna 25 miljard euro) terug aan de aandeelhouders in de vorm van dividend en de terugkoop van eigen aandelen.

LEES OOK: Shell overwoog zich in VS te vestigen om aantrekkelijker te worden op de beurs, aldus FT