Energieconcern Shell wordt hard geraakt door de coronacrisis, die zorgt voor een daling van olie- en gasprijzen.

In Nederland en een aantal andere landen kijkt Shell naar vrijwillige vertrekregelingen voor overtollig personeel.

Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

De daling van olie- en gasprijzen raakt energieconcern Shell hard. Dat heeft ook voor het personeel flinke gevolgen.

Olie- en gasmaatschappijen hebben wereldwijd last van de coronacrisis, die tot een drastisch daling van de vraag naar energie heeft geleid.

Shell meldde over het eerste kwartaal van dit jaar een 46 procent lagere operationele winst van 2,9 miljard dollar, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Ook verlaagde het energieconcern voor het eerste sinds de Tweede Wereldoorlog het dividend voor beleggers.

Shell wil op jaarbasis 3 tot 4 miljard dollar bezuinigen.

Lees ook op Business Insider

In een aantal landen hoopt Shell met een vrijwillige vertrekregeling voor personeel kosten te besparen. Dat blijkt uit een bericht van topvrouw Marjan van Loon van Shell Nederland aan personeel, dat het ANP heeft ingezien.

Het bedrijf biedt een “selectieve” vertrekregeling aan. Die is vooralsnog gereserveerd voor personeel met Nederland, het Verenigd Koninkrijk of Canada als thuisbasis.

Niet iedereen komt er voor in aanmerking. Medewerkers van productielocaties, zoals bijvoorbeeld Shell Pernis en Shell Moerdijk, zijn ervan uitgesloten.

Shell sluit gedwongen ontslagen niet uit

Uit de mededeling van Van Loon valt op te maken dat hardere ingrepen in het personeelsbestand niet uitgesloten zijn. Volgens haar probeert het bedrijf het vertrek van medewerkers uit eigen beweging “te maximaliseren, om zo gedwongen ontslagen waar mogelijk te voorkomen.”

Van hoeveel mensen Shell afscheid wil nemen, kon een woordvoerder niet zeggen. In een officiële reactie laat het concern weten de komende maanden de gehele organisatie nog eens kritisch tegen het licht te houden. “Waar dat nodig is, zullen we organisatie anders inrichten en daar sterker uitkomen”, luidt het statement.

De vertrekregeling is één van de maatregelen waarmee Shell het huishoudboekje op orde wil krijgen. Ook worden contracten voor expats herzien en trekt het bedrijf minder nieuw personeel aan.

LEES OOK: Beleggen in olie: recent herstel olieprijs kan stuklopen op $40, voor de langere termijn is flink rendement mogelijk