Shell gaat beginnen met de bouw van de grootste groene waterstoffabriek van Europa op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Het olie- en gasconcern heeft een definitieve investeringsbeslissing genomen voor de bouw van de fabriek Holland Hydrogen I.

Naar verwachting is de fabriek in 2025 operationeel. Groene waterstof wordt geproduceerd door het splitsen van water in waterstof en zuurstof met behulp van hernieuwbare energie.

Er werden geen financiële details gemeld over de bouw van de fabriek die 60.000 kilogram hernieuwbare waterstof per dag gaat produceren. De hernieuwbare stroom voor de zogeheten elektrolyser komt van Hollandse Kust (noord), het windpark op zee dat deels eigendom is van Shell.

Shell gaat groene waterstof gebruiken voor raffinaderij Pernis

De groene waterstof gaat de grote Shell-raffinaderij in Pernis bevoorraden via de HyTransPort-pijpleiding. In de raffinaderij wordt daardoor een deel van het zogenoemde grijze waterstofgebruik vervangen, waarmee de productie van onder meer benzine, diesel en kerosine gedeeltelijk koolstofvrij wordt. Ook kan de groene waterstof gebruikt worden voor vrachtwagens die op waterstof rijden om zo te helpen bij het koolstofvrij maken van het wegvervoer.

"Holland Hydrogen I laat zien hoe nieuwe energieoplossingen kunnen samenwerken om te voldoen aan de maatschappelijke behoefte aan schonere energie. Het is ook een ander voorbeeld van Shells eigen inspanningen en toewijding om tegen 2050 een netto-emissievrij bedrijf te zijn", zegt Shell-bestuurder Anna Mascolo in een toelichting. "Hernieuwbare waterstof speelt een cruciale rol in het energiesysteem van de toekomst en dit project is een belangrijke stap om dat potentieel te benutten."

In de Rotterdamse haven zijn meer waterstofprojecten gaande. Waterstof wordt gezien als een schone vervanger van aardgas bij industriële processen. Topman Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam heeft gezegd dat de haven een internationaal knooppunt zal worden voor de productie, import en doorvoer van waterstof richting andere landen in Noordwest-Europa.

Naast het verlagen van de uitstoot kan waterstof ook helpen bij het tegengaan van de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen. Onlangs werd nog bekend dat het kabinet 750 miljoen euro beschikbaar stelt voor de ontwikkeling van een transportnetwerk voor duurzaam geproduceerde waterstof. Nederland hoopt een spilfunctie te gaan vervullen op de internationale markt voor groene waterstof.

Shell investeert ook fors in vloeibaar aardgas als alternatief voor Russisch gas

Eerder deze week maakt Shell ook bekend mee te doen aan een enorm project voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Qatar. De markt voor vloeibaar aardgas dat per schip wordt vervoerd is sterk in beweging, omdat die een alternatief kan bieden voor Russisch aardgas dat met pijpleidingen naar Europa komt.

Over de Russische aardgaslevering bestaan grote zorgen, waarbij Duitsland vreest dat de belangrijke Nordstream 1-gasleiding deze zomer wordt afgeknepen door Rusland, in het kader van de economische strijd rond de oorlog in Oekraïne.

Shell is één van de grote westerse energiemaatschappijen die een belang nemen in Northfield East-gasveld dat onder de Perzische Golf ligt en een tiende van de bekende wereldwijde gasreserves bevat. Door de oorlog in Oekraïne zijn westerse landen de import van Russisch gas aan het afbouwen en willen ze veel meer gas uit Qatar halen. Ook knijpt Rusland de gastoevoer aan Europese landen steeds verder af.

Shell krijgt een belang van 6,25 procent in het project, dat de lng-productie van Qatar met 60 procent moet doen stijgen in 2027. Met het uitbreidingsproject is een bedrag van 29 miljard dollar (zo'n 28 miljard euro) gemoeid. Shell-topman Ben van Beurden kondigde de deal samen aan met de minister van Energie van Qatar, Saad al Kaabi, tijdens een persbijeenkomst in Doha.

Het Franse TotalEnergies en het Amerikaanse ExxonMobil hebben ook belangen van 6,25 procent in het project. Het Italiaanse Eni heeft een belang van ruim 3 procent.

LEES OOK: Prijzen stroom en gas schieten omhoog: zorg om Russisch gas, staking in Noorwegen en onderhoud Franse kerncentrales