Een ziekenhuis in Shanghai verwacht dat de helft van de 25 miljoen inwoners van de stad eind volgende week besmet is geraakt met het coronavirus. Dat is ongeveer net zoveel als driekwart van de bevolking van Nederland. De zorginstelling roept haar medewerkers op zich voor te bereiden op een “tragische strijd” tegen Covid-19.

Het Shanghai Deji Hospital schat daarnaast dat nu ongeveer 5,42 miljoen inwoners besmet zijn. “Kerstavond, nieuwjaarsdag en het Chinees Nieuwjaar zijn dit jaar voorbestemd om onveilig te zijn”, aldus het private ziekenhuis op het Chinese socialemedianetwerk WeChat. Het bericht verdween uren later.

Shanghai zat eerder dit jaar twee maanden in een strenge lockdown. Nu is het in delen van de metropool weer net zo rustig als toen. China is deze maand begonnen met de ontmanteling van het zerocovidbeleid, wat onder meer betekent dat veel minder mensen worden getest op het coronavirus. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ging het virus al flink rond voordat de versoepelingen werden doorgevoerd.

In China zijn tijdens de pandemie officieel 5.241 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19, maar de betrouwbaarheid van die cijfers wordt steeds meer in twijfel getrokken. Ziekenhuizen en apotheken zeggen met topdrukte te maken te hebben. Ook crematoria draaien overuren. Experts zeggen dat China volgend jaar met meer dan 1 miljoen coronasterfgevallen te maken kan krijgen, mede door de lage vaccinatiegraad onder ouderen.

LEES OOK: Een 24-jarige Japanner ontving per ongeluk de coronasteun voor zijn hele stad – hij hield het geld en verdween