De meeste bedrijfssectoren groeien dit jaar licht, voorspelt ING Research in een nieuw rapport. ING verwacht de grootste groei voor de IT-sector en zorg en welzijn, die in 2024 allebei een plus van 2,5 procent kunnen noteren.

Generatieve AI helpt IT-sector in 2024

ING noemt de groei voor de IT-sector hoog, en rekent voor 2025 op een nog hogere groei van 3 procent. Dat wordt hoger dan de groei van de economie, verwachten de onderzoekers. De hogere groei komt mede door de implementatie van generatieve artificial intelligence, zo staat in het rapport.

“Veel bedrijven zijn dan ook begonnen met het experimenteren met generatieve AI. Wij verwachten dat veel van hen in de tweede helft van het jaar en eerste helft van volgend jaar zullen beginnen met de implementatie van generatieve AI in hun bedrijfsprocessen. 2024 is voor generatieve AI dus een opstart- en experimentatiejaar, in 2025 zal generatieve AI bij veel bedrijven up and running zijn. Hierdoor zijn de vooruitzichten voor de sector zonnig.”

Mager jaar voor de horeca

In veel andere sectoren valt de groei lager uit. Zo komen de overheid en zakelijke dienstverlening allebei op een verwachte groei van 1,5 procent en transport en opslag en horeca allebei op 1 procent groei.

De analisten van ING spreken van "een mager jaar voor de horeca" en wijt de verwachte minimale groei aan een voorzichtigere consument. Die geeft minder uit aan de horeca vanwege lage economische groei, een licht oplopende werkloosheid en hogere prijzen in de horeca zelf.

De voedingsmiddelenindustrie en onderwijs mogen volgens ING blij zijn met een groei van 0,5 procent. Om die groei waar te maken, is het volgens ING belangrijk dat de druk op het aanbod van grondstoffen niet verder toeneemt.

De industrie groeit dit jaar naar verwachting helemaal niet, stelt ING. Het bedrijf verwacht wel dat de productie na langdurige krimp de bodem bereikt lijkt te hebben en geleidelijk weer aantrekt. In het rapport staat: "De afbouw van voorraden mindert al enige tijd vaart en de teruggedrongen inflatie biedt uitzicht op renteverlagingen verderop in het jaar. De eindvraag trekt daardoor naar verwachting geleidelijk aan."

Krimpsectoren: agrarische sector, bouw, detailhandel

Sommige sectoren weten dit jaar naar verwachting helemaal geen groei te realiseren, maar krimpen zelfs in volume. Zo voorspelt ING een krimp van -0,5 procent voor de detailhandel, -2 procent voor de agrarische sector en -2,5 procent voor de bouw.

ING rekent op de grootste krimp van de bouwproductie sinds 2013. Die krimp wordt veroorzaakt door naweeën van hogere bouwkosten en een hogere rente (en daarmee hogere overbruggingskosten). Wel verwacht ING dat de nieuwbouwverkopen weer toenemen, wat de bouwsector een plus van 1 procent in 2025 moet opleveren.

LEES OOK: Nederlandse industrie krimpt behoorlijk in eerste maand van 2024: vooral in de transporthoek