Ferrari moet op zoek naar een nieuwe coureur voor 2021. De Italiaanse renstal kon het niet eens worden met Sebastian Vettel over verlenging van het contract.

De 32-jarige coureur rijdt sinds 2015 voor Ferrari. De Duitser heeft de Italianen nog steeds niet aan een wereldtitel kunnen helpen en werd afgelopen seizoen afgetroefd door teamgenoot Charles Leclerc.

Daniel Ricciardo (Renault) en Carlos Sainz (McLaren) worden genoemd als mogelijke vervangers van Vettel bij Ferrari. Van zowel de Australiër als de Spanjaard loopt het contract eind dit jaar af.

De Duitse coureur Sebastian Vettel vertrekt na dit jaar bij Ferrari. De viervoudig wereldkampioen in de Formule 1 kon met de Italiaanse renstal geen akkoord bereiken over verlenging van zijn contract, dat eind 2020 afloopt.

“Om de best mogelijke resultaten te behalen in deze sport, is het noodzakelijk dat alle partijen in perfecte harmonie samenwerken”, zegt Vettel. “Het team en ik kwamen tot de conclusie dat er niet langer een gezamenlijk verlangen is om ook na dit seizoen met elkaar door te gaan.”

De Duitser benadrukt dat financiën daarbij geen enkele rol spelen. Volgens diverse media wilde Vettel niet akkoord gaan met contractverlenging voor een jaar, vooral omdat hij er qua salaris op achteruit zou gaan.

Wat Vettel in 2021 gaat doen, is nog niet duidelijk. De ervaren F1-journalist Joe Saward denkt dat een overstap naar Renault het meest logische scenario is.

Lees ook op Business Insider

Vettel is afgetroefd door Charles Leclerc

Vettel kent Renault uit zijn tijd bij Red Bull, waar hij tussen 2010 en 2013 vier keer op rij wereldkampioen in de Formule 1 werd.

De 32-jarige coureur rijdt sinds 2015 voor Ferrari. De Duitser heeft de Italianen echter nog steeds niet aan een wereldtitel kunnen helpen.

Vettel moest het de afgelopen jaren steeds afleggen tegen de Mercedessen van Lewis Hamilton en Nico Rosberg. Hij eindigde twee keer als tweede in het WK en een keer als derde.

Afgelopen seizoen stond de wereldkampioen van 2010, 2011, 2012 en 2013 (allemaal behaald bij Red Bull) zelfs in de schaduw van zijn jonge teamgenoot Charles Leclerc. Vettel werd vijfde in het klassement.

Verstappen: niet met Leclerc bij Ferrari

Leclerc tekende eind 2019 een contract voor vijf jaar bij Ferrari. Hij geldt als een van de grote beloften in de Formule 1. Hij debuteerde in 2018 voor Sauber in de Formule 1.

Met het vertrek van Vettel komt er een plek vrij bij een absoluut topteam. Maar de Nederlander Max Verstappen ziet het niet zitten om naar Ferrari te verkassen en de strijd met Leclerc aan te gaan, zei hij in december 2019 tegen Ziggo Sport.

“Ik kan goed met hem overweg. Het is hard racen, maar dat hoort erbij. Hij heeft er sowieso geen invloed op of ik eventueel een stoeltje bij Ferrari krijg. Maar ik denk niet dat dat gebeurt. Je moet niet twee potentiële nummers één naast elkaar laten rijden. Hij is geen pannenkoek, toch?”

Verstappen en Leclerc worden gezien als de twee grootste racetalenten van dit moment en de belangrijkste gegadigden om de wereldtitel over te nemen van regerend kampioen Hamilton. Het duo was vorig seizoen vaak aan elkaar gewaagd. Verstappen won in zijn Red Bull drie grands prix, Leclerc in zijn debuutjaar bij Ferrari twee.

Ricciardo en Sainz genoemd als opvolgers van Vettel

Verstappen verlengde begin dit jaar zijn contract bij Aston Martin Red Bull Racing tot en met 2023. Een overstap naar Ferrari is dus moeilijk, al heeft de Limburger waarschijnlijk wel clausules in zijn contract dat hij kan vertrekken als Red Bull onderpresteert.

Daniel Ricciardo (Renault) en Carlos Sainz (McLaren) worden genoemd als mogelijke vervangers van Vettel bij Ferrari. Van zowel de Australiër als de Spanjaard loopt het contract eind dit jaar af.

De Duitser Nico Hülkenberg zit sinds dit seizoen zonder racestoeltje en is ook beschikbaar.

Ook zesvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton is de afgelopen maanden regelmatig in verband gebracht met Ferrari. De 35-jarige Brit heeft echter ook al vaak aangegeven dat hij bij Mercedes wil blijven.

Het seizoen in de Formule 1 is vanwege de coronacrisis nog altijd niet begonnen. De organisatie werkt aan een nieuwe kalender voor dit jaar.

Lees meer over de Formule 1: