Een drijvende ‘prullenbak’ die plastic en olie uit het water haalt. Dat is de Seabin.

Vorige week had de Almeerse jachthaven Marina Muiderzand de Nederlandse primeur. Pete Ceglinski, CEO en mede-bedenker van het Seabin Project, kwam de vuilnisbak hoogstpersoonlijk installeren.

De Seabin is een uitvinding van de twee Australische surfers en botenbouwers Andrew Turton en Pete Ceglinski. Het is een prullenbak voorzien van een elektrische waterpomp die water opzuigt – overigens zonder dat vissen daar last van hebben.

De Seabin kan anderhalf kilo rommel per dag verzamelen en hoeft pas na 12 kilo geleegd te worden. Het apparaat, dat zo’n 3.300 euro kost, zuigt overigens ook olie op.

Volgens de bedenkers kan de bak in een jaar tijd zo’n 83.000 plastic zakjes en 20.000 plastic flessen opzuigen, een totaal van een halve ton vuil. Vuil dat dus niet in de oceanen terechtkomt om daar de plastic soep te voeden.

Jaarlijks belandt zo’n 8 miljoen ton aan plastic in de oceanen, wat een grote bedreiging vormt voor het leven in zee. Turton en Ceglinski zagen de vervuiling met eigen ogen en besloten daar iets aan te doen. Als er vuilnisbakken op het land zijn, waarom dan niet op zee?

Het idee was geboren en kreeg met crowdfunding concreet gestalte.

Primeur in Nederland

Twee jaar geleden liep directeur Nanke den Daas van Thuishavens, de eigenaar van Marina Muiderzand, de twee ‘surfdudes’ tegen het lijf tijdens de internationale watersportbeurs METS in Amsterdam. Zij raakte zo enthousiast over hun verhaal dat ze besloot hun crowdfundingproject te steunen.

Nu de productie klaar is mag het bedrijf daarom de eerste Seabin van Nederland in gebruik nemen.

"Wij willen de schoonste havens van Nederland hebben", aldus Den Daas. "De Seabin past naadloos in die visie. Ons doel is meer bewustwording creëren rond de rol die watersporters en onze ligplaatshouders zelf spelen in het schoon houden van het water in onze jachthavens en het vaargebied."

De afgelopen weken zijn wereldwijd verschillende Seabins in verschillende jachthavens geïnstalleerd. Wordt de drijvende prullenbak in Marina Muiderzand een succes, dan volgen meer Nederlandse jachthavens.

Meer weten over de Seabin van Marina Muiderzand? Bekijk dan de video hieronder: