Het Nederlandse modemerk Scotch & Soda is ruim een jaar na een doorstart opnieuw failliet, dat meldt het bedrijf. De oorzaken van het bankroet zouden logistieke problemen zijn die na de eerdere doorstart waren ontstaan. De keten heeft hierdoor in een jaar tijd een schuld van tientallen miljoenen euro’s opgebouwd.

Naast Nederland is er ook voor de vestigingen in Duitsland, België, Luxemburg en Oostenrijk faillissement aangevraagd. De winkels en webwinkel blijven volgens de modeketen open, terwijl de curatoren proberen opnieuw een doorstart te realiseren.

Curator Michel Moeijes meldt dat verlieslatende winkels in onder meer Nederland niet meegaan bij een doorstart. Hij wil niet zeggen hoeveel dit er zijn. “Van de verlieslatende winkels die dichtgaan zullen mensen hun baan verliezen”, zegt hij. Een nieuwe eigenaar bepaalt volgens hem om hoeveel medewerkers het gaat.

Moeijes verwacht binnen twee weken een nieuwe eigenaar te hebben gevonden, al geeft hij ook aan dat er zich op dit moment nog geen geïnteresseerde partijen hebben gemeld.

Scotch & Soda ging eerder failliet in 2023

Scotch & Soda vroeg vorig jaar een faillissement aan voor zijn Nederlandse tak en werd toen binnen een week overgenomen door Bluestar Alliance, een Amerikaanse onderneming die meerdere modemerken bezit zoals sportmerk Hurley.

Volgens de curator van het eerste faillissement, Jasper Berkenbosch, kwam Scotch & Soda toen in de problemen door een ongelukkig getimede internationale expansie. "Scotch & Soda is vooral de laatste jaren hard gegroeid. Net in de tijd dat de coronapandemie begon."

Dat laatste zorgde ervoor dat gloednieuwe winkels door coronarestricties meteen weer dicht moesten of amper klandizie trokken, terwijl er wel flink was geïnvesteerd in de uitbreidingen. Het jaar daarop kreeg de keten te maken met flink gestegen energieprijzen, die de kosten opdreven. Dat zorgde voor zulke verliezen dat Scotch & Soda niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen.

Scotch & Soda heeft in Nederland, Duitsland, België, Luxemburg en Oostenrijk naar eigen zeggen in totaal 92 winkels en 721 medewerkers, waarvan 28 winkels en 320 medewerkers in Nederland.

Buiten deze landen heeft Scotch & Soda ook winkels in andere Europese landen, zoals Spanje en Frankrijk. In andere werelddelen zit het merk in onder meer de Verenigde Staten, Saudi-Arabië en India.

LEES OOK: Aantal faillissementen daalt iets in mei, maar stijgende trend blijft aanhouden