Kledingmerk Scotch & Soda heeft faillissement aangevraagd voor de Nederlandse tak. Als reden voor het faillissement noemt het bedrijf ‘ernstige cashflowproblemen’ als gevolg van de lockdowns, de energiecrisis en de hoge inflatie, zo schrijft het FD.

Scotch & Soda heeft 32 winkels in Nederland, die blijven tijdens de zoektocht naar een overnamekandidaat gewoon open. In het buitenland zijn nog eens 200 vestigingen, die vallen buiten dit faillissement.

Maandagmiddag werd het personeel door de curator op de hoogte gesteld. Bij het bedrijf werken ongeveer 2.000 mensen, waarvan 800 in Nederland. In ons land zijn zowel het hoofdkantoor als andere belangrijke bedrijfsonderdelen, zoals de ontwerpstudio, gevestigd.

De modeketen is eigendom van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital, dat was eerder ook eigenaar van de eveneens omgevallen warenhuisketen V&D. Volgens de curator hebben de Amerikanen tijdens de coronacrisis bijgesprongen met een kapitaalinjectie van 55 miljoen euro.

"Het is een echt Nederlands merk met een creatief hart, dat wereldwijd actief is. Dat is bijzonder", zo typeert curator Jasper Berkenbosch het modemerk tegenover het FD. Hij noemt het faillissement een 'een heel bittere pil'.

Ook toekomst buitenlandse winkels Scotch & Soda onzeker

De buitenlandse winkels van kledingketen Scotch & Soda kunnen niet zonder de failliete Nederlandse tak. Curator Jasper Berkenbosch zoekt daarom naar een bedrijf dat niet alleen de Nederlandse filialen wil overnemen maar dat ook verder wel met de winkels over de grens, waarover nog geen bankroet is uitgesproken.

Volgens de curator zijn er al meerdere geïnteresseerde partijen, met wie hij gesprekken voert. Hij heeft goede hoop een doorstartmogelijkheid te vinden. "Ik verwacht het ook, maar het is nog geen gegeven. Er zal ook geld bij moeten", zegt tegen persbureau ANP.

Berkenbosch noemt Scotch & Soda een "echt Amsterdams merk", waarvan de kleding volgens hem ook in Amsterdam zelf wordt ontworpen. In Nederland telt de onderneming circa dertig zaken en achthonderd medewerkers, wereldwijd gaat het om ongeveer 260 winkels en zo'n tweeduizend werknemers. "En dan zijn er ook nog andere winkels waar Scotch & Soda aan levert. In totaal zijn er wereldwijd ongeveer 7000 winkels, waar de kleding van het merk is te vinden."

Dat Scotch & Soda in de problemen is gekomen lijkt volgens de curator op het eerste gezicht het gevolg van een een ongelukkig getimede internationale expansie. "Scotch & Soda is vooral de laatste jaren hard gegroeid. Net in de tijd dat de coronapandemie begon."

Dat laatste zorgde ervoor dat gloednieuwe winkels door coronarestricties meteen weer dicht moesten of amper klandizie trokken, terwijl er wel flink was geïnvesteerd in de uitbreidingen. Vorig jaar kreeg de keten vervolgens te maken met flink gestegen energieprijzen, die de kosten opdreven. Dat zorgde voor zulke verliezen dat Scotch & Soda niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen en een bankroet onvermijdelijk werd.

LEES OOK: Amsterdams kledingbedrijf Scotch & Soda leent €30 miljoen bij in de coronacrisis – en mikt op groei via winkels én online