Het aantal jongvolwassenen met een betalingsachterstand is het afgelopen jaar toegenomen, vergeleken met het aantal lopende leningen. Dat meldt het Bureau Kredietregistratie (BKR) bij de publicatie van zijn jaarlijkse Schuldenmonitor.

Productmanager Gert Jaap Mooij van het BKR denkt dat dit komt omdat jongeren financieel kwetsbaarder zijn. “In deze groep komen veel tijdelijke arbeidscontracten en wisselende inkomsten voor. Dit vergroot de kans op een betalingsachterstand.” Ook geven jongeren volgens hem sneller geld uit en sparen zij minder dan mensen die ouder zijn.

Voorzitter van het BKR Peter van den Bosch vindt het belangrijk om onderzoek te doen naar betalingsachterstanden van jonge mensen. “Jongeren hebben over het algemeen nog weinig financiële reserves, dus het toenemen van achterstanden kan een indicatie zijn van meer problemen”, legt hij uit.

Vorig jaar hadden 73.000 mensen in de leeftijd tot 30 jaar een betaalachterstand op een lening of ander soort krediet.

Minder mensen in de schulden

Het totale aantal mensen met een betalingsachterstand op een lopende lening is vorig jaar wel afgenomen. Het BKR vermoedt dat dit komt omdat mensen tijdens de coronacrisis een betaalpauze konden inlassen op hun hypotheek en omdat de naweeën van de economische crisis sinds 2019 voorbij zijn.

Het aantal kredieten met een betalingsachterstand daalde in de loop van 2022 van 667.000 naar 619.000. Dit zijn bijvoorbeeld hypotheken en leningen.

Dat aantal staat niet gelijk aan het aantal mensen met een betalingsachterstand: dat bedroeg eind 2022 namelijk 439.000. Volgens het BKR betekent dit "dat er een groep is van enige tienduizenden mensen die kampen met meerdere achterstanden".

Ook het aantal persoonlijke leningen is vorig jaar afgenomen volgens het BKR, net als het aantal mensen met een schuldregeling. Zo stonden aan het eind van vorig jaar 11,7 miljoen leningen geregistreerd bij het BKR, een jaar eerder was dat nog 12,3 miljoen. Mooij vermoedt dat dit komt omdat mensen sinds de coronapandemie meer zijn gaan sparen en omdat mensen afwachten vanwege onzekerheden door de oorlog in Oekraïne en de gestegen rentes.

Het aantal Nederlanders dat bekend is bij de instantie met een schuldenregeling stond eind 2022 op 41.000. Een jaar eerder was dat nog 46.000. Daarmee heeft minder dan 10 procent van de mensen met een betalingsachterstand een regeling. Het BKR wil daarom onderzoeken hoe de overige 90 procent "de eindjes aan elkaar knoopt", omdat de instantie daar nu geen zicht op heeft.

LEES OOK: 4 manieren om geld te besparen, slim te beleggen en geen grote schulden te maken, volgens een personal finance coach