Winkelketen HEMA verkeert in zwaar weer door de coronacrisis.

Eigenaar Marcel Boekhoorn wil het bedrijf gezond maken door  zelf geld bij te storten, maar stuurt ook aan op een offer van schuldeisers.

Obligatiehouders lijken vooralsnog niet genegen water bij de wijn te doen, meldt Het Financieele Dagblad.

Een harde confrontatie dreigt tussen HEMA-eigenaar Marcel Boekhoorn en schuldeisers van de winkelketen die in zwaar weer verkeert door de coronacrisis.

HEMA heeft voor 750 miljoen euro aan leningen uitstaan, maar dreigt in betalingsproblemen te komen. Volgens het Financieele Dagblad stuurt ondernemer Marcel Boekhoorn aan op schuldsanering, maar daar verzetten de obligatiehouders zich tegen.

Boekhoorn wil zelf vers kapitaal in HEMA stoppen, maar vindt het dan redelijk dat schuldeisers meewerken om de winkelketen financieel gezond te maken.

Schuldeisers die het FD sprak, geven aan dat ze vinden dat Boekhoorn en zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments de crisis misbruiken om hen onder druk te zetten. “Ze wisten wat voor bedrijf ze anderhalf jaar geleden hebben gekocht en hadden in de tussentijd de schuld kunnen verlagen”, zegt een belegger op anonieme basis tegen de krant.

In juni moet HEMA een aflossing van 50 miljoen euro doen. Tegen die tijd zal er een akkoord moeten zijn tussen Boekhoorn en de obligatiehouders.

HEMA probeert zich door de coronacrisis te slaan

HEMA probeert op verschillende manieren de coronacrisis het hoofd te bieden.

Het personeel moet inleveren. In overleg met de vakbonden zijn loonsverhogingen opgeschort en vervalt de reiskostenvergoeding. Uren die werknemers minder werkten dan in hun contract staat, zouden in maart komen te vervallen. Dat gaat nu niet op. De uren moeten worden ingehaald.

HEMA heeft een beroep gedaan op de NOW-regeling. Hierbij krijgen bedrijven die hun omzet zien dalen door de coronacrisis 90 procent van de loonsom vergoed. Bij HEMA werken 11.000 mensen waarvan ongeveer 9.000 in Nederland.

Ook leveranciers kregen middels een brief van topman Tjeerd Jegen te horen dat het bedrijf zijn betalingstermijn verlengt, schreef NRC. eerder.

Lees meer over de coronacrisis: