Werkgevers kunnen vanaf maandag 09.00 uur aankloppen bij het UWV om een tegemoetkoming in de loonkosten aan te vragen als ze door de coronacrisis omzetverlies lijden.

De uitvoeringsorganisatie verwacht tienduizenden aanvragen per dag.

Het UWV verwacht na een complete aanvraag binnen twee tot vier weken een voorschot te kunnen uitbetalen, mogelijk vaak sneller. Het voorschot bedraagt maximaal 80 procent van de tegemoetkoming.

Het wel belangrijk dat bedrijven de aanvraag meteen goed en volledig invullen. Hiervoor zal het UWV een checklist publiceren met de informatie die werkgevers nodig hebben voor de aanvraag.

De noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) vervangt de maatregel voor werktijdverkorting en is een stuk ruimer.

Tegemoetkoming hangt af van omzetverlies

Bij een omzetverlies vanaf 1 maart van 100 procent, kunnen bedrijven 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom. Ook blijven bij de nieuwe regeling de WW-rechten van de werknemer intact.

Wel gelden twee voorwaarden om voor de regeling in aanmerking te komen: er mag geen personeel ontslagen worden en de werknemers moeten worden doorbetaald.

Lees ook op Business Insider

Het kabinet kondigde de NOW-regeling half maart aan als onderdeel van een groot noodpakket om ondernemers en werknemers te helpen in de coronacrisis. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook ruimere kredietmogelijkheden voor ondernemers.

Lees meer over bedrijven in de coronacrisis: