Het overleg over uitstaande schulden van HEMA mislukte afgelopen week. Eigenaar Marcel Boekhoorn verloor daarmee de zeggenschap over de winkelketen.

Toch werd er een bedrag van 54 miljoen euro aan schuldeisers overmaakt, tot verbazing van de schuldeisers zelf.

Een groep schuldeisers van HEMA is ondanks het afketsen van een akkoord met investeringsmaatschappij Ramphastos van ondernemer Marcel Boekhoorn toch gewoon betaald.

Volgens De Telegraaf gaat om schulden die in principe afgelopen maandag moesten worden afgelost door HEMA-eigenaar Marcel Boekhoorn.

Boekhoorn probeerde tot een akkoord te komen met de schuldeisers om HEMA voor langere tijd weer gezond te maken. Het overleg tussen Boekhoorn en de veelal Angelsaksische schuldeisers mislukte echter afgelopen zondag. Daarmee werd duidelijk dat HEMA in gebreke zou blijven bij een schuldaflossing van ruim 50 miljoen euro op maandag.

Toch hebben schuldeisers de aflossing ontvangen. “Tot verbazing van de betreffende schuldeisers”, schrijft De Telegraaf. Dat blijkt te komen door een fout bij de bank.

De directie van HEMA wist uiteindelijk zonder Boekhoorn een akkoord te bereiken via een andere weg.

Obligatiehouders schrijven 450 miljoen euro af op een totale schuld van 750 miljoen euro. In ruil daarvoor krijgen ze de controle over alle aandelen van HEMA, waarop een pandrecht rust. Ondernemer Boekhoorn verliest daarmee de zeggenschap over het bedrijf.

Lees meer over HEMA: