De strenge Roemeense gevangeniswetgeving kent één geestige bepaling. Voor elk wetenschappelijk boek dat een gevangene schrijft, krijgt hij een maand strafkorting. Zo kan het gebeuren dat gevangenissen productiever zijn dan universiteiten. Niet alles deugt echter.

De historicus Catalin Parfene verrichtte ooit jarenlang onderzoek en zag zijn bevindingen van weleer tot zijn verbazing terugkeren in een boek over relaties van Roemeense vorsten. Auteur is Gheorge Copos, voormalige vicepremier die in 2014 vier jaar cel kreeg, waar hij nu een maand van mag aftrekken.

Copos schreef in korte tijd al vijf boeken en incasseerde daarmee evenzoveel maanden strafverkorting. Bekend is ook Dan Diaconescu, een Roemeense mediatycoon die vijfenhalf jaar uitzit. Vijf boeken telt zijn lijst. De voormalige topvoetballer Gheorghe Popescu, drie jaar straf, ontpopt zich eveneens tot een veelschrijver: vier boeken.

De lijst is lang, zo meldt de Süddeutsche Zeitung. Zelfs veroordeelde plagiators zetten hun werk achter de tralies ijverig voort. Een heuse hoogleraar controleert het wetenschappelijk gehalte van alle schrijfijver. Pogingen het wetsartikel te schrappen, zijn mislukt. Het parlement vindt het prachtig

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl