• De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft woensdagmiddag in een persconferentie haar vertrek aangekondigd.
  • Sturgeon is sinds 2014 de leider van Schotland en is de langst zittende eerste minister en maakte een prioriteit van een nieuw referendum over onafhankelijkheid.
  • Haar plan was om van de Britse algemene verkiezingen in 2024 een verkapt referendum te maken waarbij elke stem op haar partij een stem voor onafhankelijkheid zou zijn.
  • Lees ook: Mark Rutte is een van de langste wereldleiders: zo scoort hij ten opzichte van 13 collega’s

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft woensdagmiddag in een persconferentie haar vertrek bekend gemaakt.

Volgens Sturgeon heeft ze zich de afgelopen weken afgevraagd of doorgaan als premier goed is voor haarzelf en voor Schotland. Het antwoord op beide vragen is volgens de premier ‘nee’.

Volgens de Schotse politica kun je een politieke topbaan maar voor een beperkte periode volhouden, omdat je alles moet geven en het leven als politicus “bikkelhard” is.

Sturgeon gaf aan dat ze de coronapandemie als zeer zwaar heeft ervaren. Tegelijk erkende ze dat Schotland zich in een kritieke fase bevindt, waarbij ze het feit dat de Britse regering een tweede referendum over de onafhankelijkheid van Schotland blokkeert, een “democratische schande” noemde.

Op de vraag van een journalist van de BBC hoe ze de kansen op een een onafhankelijk Schotland inschat, antwoordde Sturgeon: "Ik geloof dat mijn opvolger Schotland naar onafhankelijkheid zal leiden."

Langst zittende premier van Schotland: 8 jaar Nicola Sturgeon

Sturgeon is sinds 2014 de leider van Schotland en is de langst zittende eerste minister. Ze nam het toen over van Alex Salmond, die opstapte nadat een kleine meerderheid van de Schotten in een referendum tegen onafhankelijkheid had gestemd. Sturgeon heeft sinds de Brexit van een nieuw referendum haar grootste prioriteit gemaakt.

Ze staat aan het hoofd van de Schotse Nationale Partij (SNP) en behaalde daarmee een verkiezingsoverwinning in 2021. De SNP kwam één zetel tekort voor een absolute meerderheid in het parlement, maar omdat andere pro-onafhankelijkheidspartijen ook veel zetels hadden beschouwt ze die uitslag als een mandaat voor een nieuw referendum. De Britse regering moet daarvoor toestemming geven en premier Rishi Sunak wil er voorlopig niets van weten.

Sturgeon kondigde afgelopen zomer aan een nieuwe volksraadpleging te organiseren, maar het hooggerechtshof heeft dat in november geblokkeerd.

Haar plan was daarom om van de Britse algemene verkiezingen in 2024 een verkapt referendum te maken. Ze zou dat als enige punt zetten op het verkiezingsprogramma van de SNP, waardoor elke stem op haar partij zou gelden als een stem voor onafhankelijkheid.

LEES OOK: Schotland mag van Brits hooggerechtshof geen onafhankelijkheidsreferendum houden