• Britse onderhandelaars dreigen de gesprekken met de EU over het Brexit-akkoord te staken.
  • De Britse premier Boris Johnson heeft woensdag van de president van de Europese Raad geëist dat er uiterlijk 15 oktober een akkoord op tafel ligt.
  • Onderhandelaars van de EU zeggen geen concessies te zullen doen onder druk van de Britten.

ANALYSE – Het gaat hard tegen hard in de laatste onderhandelingsronde tussen Brussel en Londen over het Brexit-akkoord. De Britse premier Boris Johnson heeft woensdag Charles Michel, de president van de Europese Raad, gebeld en geëist dat er uiterlijk 15 oktober een overeenkomst op tafel ligt.

De EU-onderhandelaars zeggen in reactie op het dreigement dat ze geen concessies zullen doen onder druk van de Britten, zolang de Britse premier niet bereid is compromissen te sluiten.

Volgens persbureau Bloomberg worden de acties van Johnson door de EU als bluf gezien en verwachten ze niet dat het Verenigd Koninkrijk echt gevolg zal geven aan diens uitspraken.

Maar een bron die bekend is met de Britse onderhandelingsstrategie zou tegen Bloomberg gezegd hebben dat Johnsons team “echt bereid is de stekker uit de gesprekken te trekken als er tegen die datum geen duidelijk kader voor een deal ligt.”

Omstreden Brexit-wet nog altijd bron van oneinigheid

Afgelopen week, vlak voor de laatste ronde aan onderhandelingen tussen de twee partijen van start ging, loodste Johnson een wet die bepaalde Brexit-afspraken schendt door het Britse parlement.

Met de nieuwe wet wil de Britse regering onbeperkte toegang van Britse goederen tot Noord-Ierland vastleggen. Dat is in strijd met het scheidingsverdrag dat de EU en Londen vorig jaar hebben gesloten.

Johnson ging er destijds mee akkoord om de grens tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland open te laten, maar wil nu toch niet dat Noord-Ierland gaat afwijken van de rest van het VK. Omdat het gebied aan EU-lidstaat Ierland grenst, was er met de EU afgesproken dat er in Noord-Ierland andere regels over handel gelden.

De Europese Commissie zei, in reactie op de nieuwe Britse wet, dat deze internationaal recht schendt en eiste van Johnson dat hij de wet zou terugtrekken. Tot op heden heeft Johnson nog geen aanstalten gemaakt iets aan de wet aan te passen.

Komt er toch een no-deal Brexit?

EU-onderhandelaren zeggen dat ze pessimistisch zijn over de kansen op een overeenkomst, omdat de meningsverschillen tussen de twee partijen over principiële punten gaan, zoals de visserij. De EU houdt verder voet bij stuk en wil geen deal sluiten zolang Johnson geen compromissen wil sluiten.

Johnson blijft daarentegen volhouden dat de Britten "de deur voor een akkoord nooit dicht zullen doen" en dat er, als de besprekingen mislukken, nog genoeg andere details uit te onderhandelen zijn om de Brexit te voltooien op 31 december.

Minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, denkt dat er nog genoeg tijd is om een deal met de Britten te sluiten, dat zei hij woensdag in de Tweede Kamer. Er zou voor de volgende EU-top van 15 oktober duidelijkheid moeten zijn, maar die datum is "niet keihard", aldus de minister.

In Brussel wordt een volgende top van staats- en regeringsleiders medio november als harde deadline genoemd. Dan moet verder wel alles meezitten om een akkoord nog op tijd door alle betrokken parlementen te krijgen. Voor nu lijkt een no deal-Brexit in de lucht te hangen.

Lees meer over de Brexit: