Bij de beveiliging op Schiphol is woensdagochtend een wilde staking uitgebroken onder het beveiligingspersoneel, meldde vakbond FNV. In een reactie hierop ontkende Schiphol echter dat er een staking zou zijn. “Het proces bij de securitycontrole gaat door”, stelt Schiphol op Twitter.

Op Schiphol is het de laatste dagen al erg druk met vakantiegangers. Een wilde staking wil zeggen dat die niet door de vakbond is georganiseerd.

Afgelopen weekend vroeg Schiphol luchtvaartmaatschappijen nog om vluchten te schrappen omdat er te weinig capaciteit was, met name door een tekort aan beveiligers. Toen was er geen sprake van een staking.

Een week eerder legde grondpersoneel van KLM onaangekondigd het werk neer. Dat zorgde toen ook al voor veel chaos. Vluchten werden vertraagd of geannuleerd en bagage van passagiers kon niet mee of moest worden nagestuurd naar bestemmingen.

Beperking aantal vluchten op Schiphol in de zomer

KLM vindt het nog "prematuur" om nu al te spreken van het beperken van het aantal vluchten komende zomer. Het is in eerste instantie aan Schiphol zelf om de bezettingsproblemen op te lossen, zegt de luchtvaartmaatschappij in een reactie op de excuses voor alle chaos op de luchthaven door Schipholbaas Dick Benschop.

Benschop stelde bij zijn knieval op dinsdag dat Schiphol het aantal vluchten wil gaan reguleren op basis van de hoeveelheid beschikbaar personeel. Met de mogelijke beperkingen moet worden voorkomen dat op het laatste moment vluchten worden geschrapt. Hoe dat precies in zijn werk moet gaan, zou Schiphol in gesprek met de maatschappijen en reisorganisaties gaan vastleggen.

Maar KLM, de grootste maatschappij op Schiphol, lijkt weinig in het voorstel te zien. Volgens KLM mag het schrappen van vluchten alleen in uitzonderlijke gevallen voorkomen. Dit mag niet de basis zijn van de oplossing die Schiphol voor de komende periode voor ogen heeft, geeft de maatschappij aan.

"Niet alleen de meivakantie, maar de gehele komende zomerperiode, is voor veel mensen de eerste ‘normale’ vakantie na twee jaar corona", benadrukt KLM in een verklaring. "Het schrappen van vluchten zou voor hen een bittere pil betekenen. Dit is ook moeilijk te verkroppen voor de luchtvaart- en toerismesector als geheel, die eindelijk weer opkrabbelt na twee uitzonderlijk moeilijke jaren."

KLM wijst er verder op dat de beperkingen die Schiphol voor ogen heeft, in schril contrast staan met de verhoging van de havengelden die maatschappijen moeten betalen. "Het feit dat Schiphol coronaverliezen goeddeels voor rekening laat komen van luchtvaartmaatschappijen, terwijl KLM en haar klanten daar vervolgens slechtere dienstverlening voor terug krijgen, is onacceptabel."

Benschop zei dinsdag dat de luchthaven bereid is om de schade te vergoeden voor de luchtvaartmaatschappijen. Dat kost Schiphol naar verwachting enkele miljoenen euro's. Maar de forse verhoging van de havengelden op Schiphol is volgens Benschop geen punt van discussie. "Die is ingegaan en dat blijft zo."

Luchtvaartmaatschappijen kritisch op Schiphol

De organisatie van in Nederland actieve luchtvaartmaatschappijen wil niet in gesprek met Schiphol over het beperken van het aantal vluchten als er personeelstekorten zijn. Dat zegt voorzitter Marnix Fruitema van Barin, dat veertig luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt. "Dit is het paard achter de wagen spannen. Dan kun je ook zeggen geen passagiers meer te accepteren omdat er dan geen problemen zijn."

Door nu al dergelijke aankondigingen te doen, zorgt Benschop voor onrust bij luchtvaartmaatschappijen, maar ook bij passagiers, meent Fruitema. Die verwijst onder meer naar verontrustende krantenkoppen naar aanleiding van de persconferentie van Benschop.

Het verminderen van het aantal vluchten is dan ook een "paardenmiddel". "Dat zou je als allerlaatste in moeten zetten", aldus Fruitema. Wanneer wel een goed moment zou zijn om over een dergelijke maatregel te praten wil de Barin-voorman niet zeggen. "Komt tijd, komt raad. Maar nu zou Schiphol alles op alles moeten zetten om meer personeel te werven."

LEES OOK: Tekort aan bagagepersoneel op Schiphol kan deze zomer leiden tot reischaos