Schiphol trekt de komende vier jaar in totaal 3 miljard euro uit voor het onderhoud en de vernieuwing van zijn vluchthaven. Dat meldt het Financieele Dagblad zondag. Volgens de luchthaven gaat het om “een noodzakelijke inhaalslag” om toekomstbestendiger te worden.

Wel wordt Schiphol er duurder door voor vliegmaatschappijen. Ook kunnen de ticketprijzen erdoor oplopen, schreef Business Insider al eind augustus.

Opgeknapte rustruimtes op Schiphol

De luchthaven vernieuwt een breed scala aan zaken. Zo komen er nieuwe bagagekelders, vindt er onderhoud aan taxibanen plaats, komen er opgeknapte rustruimtes en nieuwe toiletten voor het personeel. Belangrijk is daarnaast het voltooien van de A-pier, die als vervanging fungeert voor de verouderde C-pier.

Schiphol richtte zich de afgelopen jaren op “groei en het laag houden van kosten”, aldus verantwoordelijk directeur asset management Sybren Hahn tegen het FD. “‘We zijn nu wel tot de realisatie gekomen dat dat verleden heeft geleid tot druk op het onderhoud van de luchthaven.”

Schiphol moet een "kwaliteitsluchthaven" worden, aldus Hahn tegen het FD. Dit betekent wel dat de haventarieven voor vliegmaatschappijen stapsgewijs zullen toenemen, hetgeen tot kritiek onder vliegmaatschappijen leidde.

De verbouwing is al begonnen. Zo wordt momenteel de bekabeling en belichting onder het hoge plafond in de lounge met cafés en winkels vervangen.

LEES OOK: Schiphol krijgt vergunning voor uitstoot stikstof: dat biedt tijdelijk ruimte voor 500.000 starts en landingen