Schiphol experimenteert met een nieuw digitaal systeem waarmee de paspoortcontrole sneller kan verlopen. Deelnemers aan het experiment kunnen dankzij een speciale app alvast hun gegevens voorafgaand aan hun reis doorgeven.

Het experiment met de zogenoemde Digital Travel Credential (DTC) duurt tot eind maart. Aan de proef nemen alleen reizigers deel die met KLM vanuit Canada naar Nederland vliegen.

Speciale app voor paspoortcontrole vooraf

Reizigers ontvangen per mail een uitnodiging op het e-mailadres waarmee hun KLM-vlucht is geboekt. Zij kunnen dan een speciale app downloaden op hun telefoon. Daarna moeten ze hun paspoort tegen de telefoon houden, zodat de chip in het paspoort uitgelezen kan worden.

Door een selfie te maken met de telefoon, kan hun foto vergeleken worden met de foto in de paspoortchip. Deze gegevens kunnen voorafgaand aan de reis gedeeld worden met de Koninklijke Marechaussee en de KLM.

Testdeelnemers in januari moesten in de app ook aangeven waarom ze naar het land van bestemming reizen en waar en hoe lang ze verblijven. Zeker één deelnemende reiziger voelde zich door het invullen van die vragen 'niet helemaal welkom', meldde de Marechaussee destijds zelf.

Paspoort blijft noodzakelijk op Schiphol

Op de luchthaven worden met behulp van een gezichtsscan de digitale gegevens opgehaald. Reizigers hoeven vervolgens alleen nog hun paspoort tegen de grenspoort aan te houden. Als de digitale gegevens overeenkomen met het paspoort, mogen ze doorlopen. Een paspoort is dus nog steeds noodzakelijk om de grens te passeren.

Er kleven vooralsnog ook technische beperkingen aan de test, die op het vliegveld uit twee delen bestaat. De eerste is de grenscontrole, de tweede het boarden van het vliegtuig.

Reizigers die deelnemen aan het experiment, kunnen alleen op de luchthaven van Montreal deelnemen aan het boarding gedeelte - de poortjes op de andere luchthavens zijn hier niet geschikt voor. En om het speciale poortje op het vliegveld van Montreal te gebruiken, moet het Nederlandse paspoort van de reiziger uitgegeven zijn ná augustus 2021, zo meldt de Rijksoverheid.

Het experiment wordt gedaan op verzoek en met financiële steun van de Europese Commissie. Naast Schiphol en de KLM zijn ook verschillende Nederlandse ministeries bij de proef betrokken. Inzichten uit het experiment worden gedeeld met de Europese Commissie, die werkt aan regelgeving rondom een digitaal reisdocument.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) zegt donderdag bij een demonstratie van het nieuwe controlesysteem dat de paspoortcontrole op Schiphol 'binnen enkele jaren' aanzienlijk vereenvoudigd kan worden met de controle-app. Waarnemend Schiphol-topman Robert Carsouw heeft ook grote verwachtingen van het systeem. "Thuisregistratie maakt de paspoortcontrole veel sneller en eenvoudiger. Dit gaat het nieuwe normaal worden."

LEES OOK: Deze 6 landen hebben de meest waardevolle paspoorten ter wereld in 2024 – Nederland op gedeelde derde plaats