De waarde van paspoorten wordt mede bepaald door de internationale reismogelijkheden die het nationale identiteitsbewijs biedt. Per land kan het nogal verschillen naar hoeveel andere landen je voor een kort verblijf zonder visum kunt reizen.

Uit de nieuwe editie van de ranglijst van meest waardevolle paspoorten ter wereld blijkt dat de hoogst scorende paspoorten toegang bieden tot 194 landen. Op de ranglijst van 2024 delen liefst zes landen hiermee de eerste plaats, volgens de Henley Passport Index. Het gaat hierbij om de paspoorten van Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Singapore en Spanje.

Het Britse adviesbureau Henley & Partners publiceert de paspoortindex al sinds 2006. Paspoorten worden gerangschikt op grond van het aantal bestemmingen dat ze kunnen bereiken zonder visum of e-visum, op basis van gegevens van de International Air Transport Authority (IATA). De ranglijst bevat 199 paspoorten en kijkt naar toegang tot 227 bestemmingen.

De tweede plaats op de ranglijst wordt dit jaar gedeeld door drie landen: Finland, Zuid-Korea en Zweden. Paspoorten van deze landen geven toegang tot 193 landen. Op de gedeelde derde plaats met visavrije toegang tot 192 landen staan Nederland, Denemarken, Ierland en Oostenrijk.

De VS staat op de zevende plaats - samen met Hongarije en Canada - in de index van dit jaar, met visumvrije toegang tot 188 bestemmingen. Landen waarvoor houders van een Amerikaans paspoort een visum nodig hebben zijn China, Brazilië en Vietnam.

Afghanistan bungelt dit jaar onderaan de ranglijst, met visumvrije toegang tot 28 landen. Verder bieden de paspoorten van Syrië, Irak, Pakistan en Jemen tot relatief weinig landen soepele toegang, met respectievelijk 29, 31, 34 en 35 visumvrije bestemmingen.

Japan staat al sinds 2018 op de (gedeelde) eerste plaats in de paspoortranglijst. Foto: AP Photo / Kiichiro Sato

Dit zijn de 34 meest waardevolle paspoorten ter wereld in 2024:

  1. Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Singapore en Spanje: 194 bestemmingen
  2. Finland, Zuid-Korea en Zweden: 193 bestemmingen
  3. Nederland, Denemarken, Oostenrijk en Ierland: 192 bestemmingen
  4. België, Luxemburg, Noorwegen Portugal en het VK: 191 bestemmingen
  5. Griekenland, Malta en Zwitserland: 190 bestemmingen
  6. Australië, Tsjechië, Nieuw-Zeeland en Polen: 189 bestemmingen
  7. Canada, Hongarije en de VS: 188 bestemmingen
  8. Estland en Litouwen: 187 bestemmingen
  9. Letland, Slowakije en Slovenië: 186 bestemmingen
  10. IJsland: 185 bestemmingen

LEES OOK: 2 maanden wonen op een cruiseschip? Deze reis van Barcelona naar Singapore kost minstens €16.000 per persoon