Warenhuisketen Hudson’s Bay heeft voor een onbekend bedrag een huurgarantie afgekocht. De keten zat na een uitspraak van de rechter vast aan de huur van twee filialen in Amsterdam en Breda. Het bedrijf is nu dus met geld over de brug te gekomen om daar verandering in te brengen.

Ondanks het feit dat het bedrijf uitstel van betaling had aangevraagd bepaalde de rechter dat Hudson’s Bay door de verhuurgarantie vastzat aan het huurcontract. Het Canadese moederbedrijf Hudson’s Bay Company (HBC) zou zo nog voor vele jaren voor miljoenen de filialen open moeten houden.

Er is nu een schikking getroffen met een Nederlandse vastgoedverhuurder. Dat viel op te maken uit een handelsbericht over het derde kwartaal van de Canadese warenhuisketen. Onduidelijk is welke verhuurder het is, en of deze meerdere filialen verhuurde aan Hudson’s Bay.

Hudson’s Bay ziet omzetgroei dalen

HBC heeft nog voor honderden miljoenen euro’s aan gegarandeerde huurverplichtingen bij zijn pandbezitters uitstaan. In het handelsbericht meldt het bedrijf dat het uitstel van betaling niks aan die gegarandeerde verplichtingen veranderd.

Het afgelopen derde kwartaal zag HBC de omzetgroei van winkels die langer dan een jaar open zijn met 1,7 procent dalen. De totale omzet kwam uit op 1,8 miljard dollar. Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) daalde met 40 miljoen dollar tot 84 miljoen dollar. Dat was onder meer te wijten aan een lagere winstgevendheid in Noord-Amerika.

Hudson's Bay is inmiddels verwikkeld in een overnamestrijd. Investeerder Catalyst Capital Group wil de onderneming kopen, maar ook enkele bestaande aandeelhouders, onder wie voorzitter Richard Baker, zijn op het eigendom uit.