Hudson’s Bay is volgens het gerechtshof in Amsterdam verplicht twee filialen in Amsterdam en Breda ook na 1 januari open te houden. Volgens vrijdag gepubliceerde uitspraken had de warenhuisketen, die uit Nederland weg wil, eerder langjarige huurovereenkomsten afgesloten, en kan het bedrijf daar niet zomaar onderuit.

Veertien van de vijftien filialen van Hudson’s Bay in Nederland zouden juist tot maximaal eind dit jaar openblijven, zo werd eerder vrijdag bekendgemaakt. Dat is de bewindvoerder met de vastgoedeigenaren overeengekomen, zo liet een woordvoerster van Hudson’s Bay weten. Alleen de vestiging in Utrecht sluit per 8 december.

Hudson’s Bay Nederland maakte donderdagavond bekend dat het uitstel van betaling heeft aangevraagd. De onderneming kan, vanwege een gerechtelijke uitspraak en voortvloeiende dwangsommen, zijn crediteuren naar eigen zeggen niet langer “gelijkelijk behandelen”.

Een woordvoerster kon desgevraagd niet aangeven op welke basis de dwangsommen zijn afgegeven en welke partijen worden geraakt door het uitstel van betaling. Hudson’s Bay heeft onder meer nog leveranciers en betalingsverplichtingen vanwege het vastgoed dat langjarig wordt gehuurd.

Contracten met verhuurders

Topman Jeroen Lokerse van vastgoedonderneming Cushman & Wakefield gaat er nog steeds vanuit dat Hudson’s Bay zich aan de gemaakte vastgoedafspraken houdt. Cushman treedt als adviseur op voor “het grootste deel van de verhuurders” van Hudson’s Bay.

Die hebben nog voor vele miljoenen aan langjarige huurgaranties uitstaan bij het Canadese Hudson's Bay Company (HBC). "Afspraken zijn afspraken, als je die maakt dan moet je je daar aan houden", zo benadrukt hij. Lokerse bevestigde wel dat het contact tussen de vastgoedeigenaren en Hudson's Bay "heel minimaal" is.

HBC maakte half september bekend voor het einde van het jaar uit Nederland te vertrekken. Hudson's Bay heeft vijftien winkels in Nederland en circa 1400 mensen in dienst. Het destijds afgesloten sociaal plan voor het personeel blijft onveranderd van kracht.

LEES OOK: Hudson’s Bay vertrekt voor eind dit jaar uit Nederland – en voor de kenners is dat geen verrassing