Elk jaar komen de beste scherpschutters van Europa bij elkaar op een Amerikaanse militaire basis in Duitsland om te bepalen wie het beste scherpschuttersteam van het continent heeft.

Afgelopen jaar vond de ‘European Best Sniper Team Competition’ plaats tegen de achtergrond van de Russische aanval op Oekraïne, die nog maar eens aantoont hoe belangrijk scherpschuttersoperaties zijn.

Het was een van de grootste wedstrijden op dit gebied ooit. Nederland deed in 2022, in tegenstelling tot eerdere jaren, niet mee.

The European Best Sniper Team Competition

Een team uit Estland in actie bij een replica van een neergehaalde helikopter tijdens de ‘European Best Sniper Team Competition 2022’. Foto: US Army/Staff Sgt. Dana Clarke

In totaal deden 36 teams van militairen uit 18 verschillende NAVO-landen en partnerlanden mee aan de elf dagen durende 'European Best Sniper Team Competition'. Meerdere teams maakten deel uit van eenheden voor speciale operaties.

De Amerikaanse organisatoren hebben de wedstrijd zo praktijkgericht mogelijk gemaakt en volgepropt met uitdagingen die waren geïnspireerd op gevechtssituaties die zich daadwerkelijk hebben voorgedaan.

De wedstrijd werd gehouden het trainingsgebied Hohenfels in Duitsland, waar het 7th Army Training Command van het Amerikaanse leger de leiding heeft over Amerikaanse en internationale oefeningen.

De teams moesten onderdelen uitvoeren als luchtschieten, schieten op bewegende doelen, schieten op doelen met een onbekende afstand en loopgravengevechten. De scherpschuttersteams werden ook getest op het gebied van richten, achtervolgen, schietvaardigheid met handvuurwapens en operaties in het donker.

Een Italiaans team in actie tijdens de 'European Best Sniper Team Competition 2022'. Foto: US Army/Spc. Leonard Beckett

Een van de onderdelen was gebaseerd op het gevecht "Black Hawk Down" in Mogadishu in 1993.

Tijdens dat gevecht moesten twee scherpschutters van de Amerikaanse Delta Force een neergestorte Black Hawk-helikopter verdedigen. Maar geconfronteerd met een enorme overmacht werden ze beiden gedood en kregen ze postuum een Medal of Honor.

Het "Mogadishu"-onderdeel testte deelnemers aan de wedstrijd vooral op luchtschieten, aldus competitieleider Anthony Stegmeier.

"In het 'Black Hawk Down'-scenario moeten deelnemers vanaf een statische positie in het toestel schieten, daarna naar de plek van de piloot gaan, daarvandaan vijandelijk vuur beantwoorden en vervolgens de piloot bevrijden", zei Stegmeier in een persverklaring.

Deelnemers aan het "Mogadishu"-onderdeel van de 'European Best Sniper Competition 2022'. Foto: US Army/Spc. Christian Carrillo

Er was ook een opmerkelijke noviteit tijdens de wedstrijd: een gezamenlijk Amerikaans-Litouws team. Dat bestond uit een Amerikaanse militair van The Pennsylvania Army National Guard en een Litouwse militair. "Eenmaal op dit niveau zijn uitdagingen voor iedereen gelijk", zegt de Amerikaanse sergeant Dalton Weist over de samenwerking.

'The Europeam Best Sniper Team Competition' is niet de enige internationale scherpschutterswedstrijd. Het Amerikaanse leger organiseert elk jaar een vergelijkbaar evenement voor speciale operatie-eenheden van over de hele wereld.

De winnaars

Deelnemers tijdens het "1917"-onderdeel van de'European Best Sniper Team Competition 2022'. Foto: US Army/Spc. Micah Wilson

Scherpschutters van een speciale Griekse parachutisteneenheid, die onder de Griekse initialen opmerkelijk genoeg bekendstaat als ETA, werden eerste bij de competitie van 2022. Teams uit Letland en Italië eindigden als tweede en derde. Een ander Grieks team en een Sloveens team completeerden de top vijf.

Gemodelleerd naar het Britse SAS is de ETA gespecialiseerd in strategische verkenning en directe actie. De eenheid bestaat uit minder dan 100 leden verdeeld over zes teams, die allen een andere specialisatie hebben. Daar vallen disciplines onder als free-fall parachutespringen, gevechtsduiken en oorlogsvoering in de bergen.

De ETA heeft onlangs ook de hoogste certificering gekregen van het NAVO-hoofdkwartier voor speciale operaties.

Deelnemers aan het "Mogadishu"-onderdeel van de 'European Best Sniper Competition 2022'. Foto: US Army/Spc. Christian Carrillo

Internationale oefeningen en wedstrijden als de 'European Best Sniper Team Competition' zijn belangrijk voor de relaties tussen NAVO-bondgenoten en andere partners.

Ze kunnen ook steeds beter samenwerken. Tijdens een conflict wordt van NAVO-militairen verwacht dat ze grotendeels als één legermacht optreden. Door dezelfde tactieken, technieken en procedures te hanteren kunnen ze hun effectiviteit op het slagveld vergroten.

"De internationale wedstrijden draaien om het opbouwen van relaties en het delen van vaardigheden", gaf sergeant-majoor Jeremiah Inman afgelopen jaar aan in een persverklaring. "Al deze elitestrijders zullen extra technische en tactische vaardigheden opdoen en zich ook meer met elkaar verbonden voelen en beter kunnen samenwerken."

Scherpschutters en moderne oorlogsvoering

Een Fins scherpschuttersteam tijdens de 'European Best Sniper Team Competition 2022'. Foto: US Army/Staff Sgt. Dana Clarke

De oorlog in Oekraïne heeft eens te meer laten het belang van scherpschutters laten zien voor welk leger dan ook.

De meeste gevechten in Oekraïne vinden plaats in stedelijk gebied, van dorpjes als Vuhledar tot grotere steden als Charkiv.

Scherpschutters kunnen ook strategische impact op een oorlog hebben, als ze een vijandelijke topofficier kunnen uitschakelen of informatie kunnen verzamelen die bijdraagt aan beslissingen op het allerhoogste niveau.

Dus zelfs in het tijdperk van drones en precisiegeleide raketten blijven scherpschutters een belangrijke rol spelen op het slagveld.

LEES OOK: Oekraïne zet zwaar in op het behoud van de stad Bachmoet, maar dat kan krachten verspillen voor een tegenoffensief later dit jaar