• Bedrijven in het Westen breken massaal met Rusland, sinds de regering van president Vladimir Poetin heeft besloten Oekraïne binnen te vallen.
  • Scheepsbouwer Damen kondigde zaterdag aan voorlopig geen schepen meer te leveren aan Rusland.
  • Heineken meldde vrijdag dat de export van bier naar Rusland is gestaakt.
  • Lees ook: Uitgever Derk Sauer wil redactie Moscow Times naar Nederland halen

Scheepswerf Damen Shipyards stopt de levering van schepen aan Rusland. De scheepsbouwer uit Gorinchem had nog verschillende contracten voor onder meer vissersboten en werkboten voor de Russische markt. Dat heeft volgens een woordvoerder een “stevige impact” voor het bedrijf, dat geen specifiek getal wil noemen. “Het gaat om een aanzienlijk bedrag.”

Damen gaat ook geen nieuwe scheepsbouwcontracten meer aan voor schepen die aan Rusland geleverd gaan worden. Het bedrijf stelt in nauw contact te blijven met de betrokken autoriteiten over de situatie rond Rusland.

Verder stelt Damen zich zorgen te maken om zijn werknemers in Oekraïne “die zich in een zeer ernstige situatie bevinden”. “Waar mogelijk bieden wij onze collega’s 24 uur per dag intensieve ondersteuning. Onze gedachten zijn bij hen.”

Damen Shipyards heeft 35 scheepswerven en 12.000 werknemers in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Het bedrijf heeft ook afdelingen in Rusland.

Lees ook: EU kan afhankelijkheid van Russisch gas sterk verminderen met deze maatregelen, zegt energie-agentschap

Heineken en Shell breken ook met Rusland

Damen is de zoveelste in een reeks bedrijven die de banden met Rusland hebben verbroken. In Nederland geldt dat onder meer voor energieconcern Shell.

Ook Heineken met zijn export naar Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Tevens zijn alle nieuwe investeringen in het land stopgezet, bevestigde de brouwer vrijdag na berichtgeving door onder meer NRC.

Heineken maakt in Rusland onder andere de bieren Zhigulevskoe en Oxota voor de lokale markt. Met circa 1800 werknemers is het bedrijf naar eigen zeggen de derde brouwer van het land. De Russische markt vertegenwoordigt evenwel minder dan 2 procent van de wereldwijde omzet van Heineken.

In een verklaring van de brouwer wordt niets gezegd over beperkingen voor de lokale productie. Wel geeft Heineken aan dat de brouwerij- en drankensector niet zijn onderworpen aan sancties.

"We zijn geschokt en bedroefd om te zien hoe de tragedie in Oekraïne zich ontvouwt. Ons hart gaat uit naar alle getroffen mensen", laat het bedrijf verder weten. De komende dagen en weken zal Heineken de ontwikkelingen op de voet blijven volgen.

LEES OOK: Sancties tegen Russische superrijken strop voor Nederlandse bouwers van luxejachten