Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:18
  • Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco geeft dochterbedrijf Aramco Ventures 1,5 miljard euro om te investeren in de wereldwijde energietransitie.
  • Hiervoor is gekozen omdat het huidige transitieplan “niet echt iets oplevert”, aldus CEO Amin Nasser tijdens een conferentie in de Saoedische hoofdstad Riyadh.
  • Hij waarschuwde ook dat alternatieve, duurzame energiebronnen nog lang niet aan de wereldwijde energiebehoefte kunnen voldoen.
  • Lees ook: De macht van de OPEC is ongekend groot: ‘Oude olie-orde is terug’, zegt topstrateeg van Goldman Sachs

Saudi Aramco, het staatsoliebedrijf van Saoedi-Arabië, investeert 1,5 miljard euro in de wereldwijde energietransitie. Met een waarschuwing: dat alternatieve, duurzame energiebronnen nog lang niet in staat zijn om te voldoen aan de wereldwijde energiebehoefte.

Volgens de CEO van de oliegigant levert het huidige transitieplan “niet echt iets op”. Daarom komt het met een nieuw “optimaal en realistisch plan”, aldus topman Amin Nasser tijdens de jaarlijkse Future Investment Initiative-conferentie in de Saoedische hoofdstad Riyadh.

De 1,5 miljard euro wordt aan dochterbedrijf Aramco Ventures ter beschikking gesteld. Dit investeringsfonds van het staatsoliebedrijf richt zich op startups die zich bezighouden met technologieën die de uitstoot van broeikasgassen moeten inperken, zoals koolstofdioxidevangers.

De nieuwe investering van Saudi Aramco past in de nationale strategie van het koninkrijk om duurzamer te beleggen en bij het doel om in 2060 klimaatneutraal te zijn.

Nasser waarschuwde het publiek op de conferentie in Riyadh wel dat alternatieve duurzame energiebronnen nog lang niet aan de wereldwijde energiebehoefte kunnen voldoen. Volgens hem komt dit mede vanwege de onderinvestering in de fossiele brandstofsector van de afgelopen jaren.

Om de kas toch enigszins te spekken, besloot het oliekartel OPEC+, waar ook Saoedi-Arabië deel van uitmaakt, recentelijk om de olieproductie met twee miljoen vaten per dag te verlagen. Volgens zakenbank JPMorgan kan hierdoor de prijs van een vat olie komend jaar stijgen tot 150 dollar per vat.

"We moeten ons realiseren dat alternatieve energiebronnen nog niet de zware last van onze groeiende energiebehoeftes kunnen dragen", zei Nasser in Riyadh. "Daarom moet de fossiele sector actief blijven tijdens de energietransitie."

Volgens de tevens bij de conferentie aanwezige Saoedische minister van Financiën, Mohammed al-Jadaan, kan de energietransitie "realistisch bekeken" nog zo'n "dertig jaar duren".

LEES OOK: Olieprijs kan in 2023 naar $150 per vat stijgen, omdat investeringen in productiecapaciteit achterblijven, waarschuwt JPMorgan