Olieprijzen zouden in 2023 kunnen stijgen tot wel 150 dollar per vat, waarschuwt een energieanalist van Amerikaanse zakenbank JPMorgan. Daarnaast zouden beperkte investeringen in de energiesector het aanbod van olie en gas een decennium lang kunnen drukken.

De analist van JPMorgan schat dat de olieprijs in het geval van een recessie in 2023 rond de 80 dollar kan blijven steken. Maar als het aanbod afneemt, in het geval van een extra productieverlaging van de OPEC of een afname in Amerikaanse schalieolieproductie, terwijl de vraag stijgt, dan kan de prijs voor een vat olie gemakkelijk stijgen tot 150 dollar.

Vrijdag kostte een vat ruwe Brent olie iets minder dan 93 dollar.

‘De oliesector snakt naar kapitaal’

Het risico van te weinig aanbod op de oliemarkt is het gevolg van onderinvesteringen in de industrie, zegt Christyan Malek. Hij is hoofdanalist voor energie bij JPMorgan. Volgens Malek “snakt” de sector naar kapitaal, terwijl olieprijzen dit jaar 40 procent gestegen zijn, zegt hij in een toelichting tegenover S&P Global

"In de oliesector zien we momenteel de grootste behoefte aan investeringen. Om de bestaande productie zowel te kunnen voeden als te laten groeien", legt Malek uit. "Hoewel duidelijk is voor alle spelers dat hier meer geïnvesteerd moet worden, zien we geen concrete actie".

De donkere wolken boven de energiemarkt lijken dus alleen maar donkerder en groter te worden, als we Malek mogen geloven. De vraag naar olie groeit de komende tien jaar naar verwachting verder. In 2019, het jaar voordat de coronapandemie uitbrak, lag de mondiale vraag naar olie op bijna 100 miljoen vaten per dag. In de periode tot 2030 groeit dat volgens Malek naar zo'n 107 miljoen vaten per dag.

De analist van JPMorgan schat dat er gelet op het investeringsniveau een tekort kan ontstaan van zo'n 700.000 vaten per dag in het aanbod.

De angst voor structurele tekorten aan olie wordt ook gedeeld door andere experts. Recentelijk weet olielandenclub OPEC+ de schuld voor de hoge olieprijzen aan chronische onderinvesteringen in de olie-industrie.

Lees ook: De macht van de OPEC is ongekend groot: ‘Oude olie-orde is terug’, zegt topstrateeg van Goldman Sachs