COMMENTAAR – Samsung bouwt al enkele jaren uitstekende smartphones. De exploderende Galaxy Note 7 was daarop slechts een negatieve uitzondering.

De nieuwe Galaxy S8 bouwt voort op die traditie. Net als zijn laatste paar voorgangers verslaat de S8 de iPhone op het gebied van design en extra’s, zoals draadloos opladen. Het is simpelweg een schitterend apparaat.

Maar de Galaxy S8 heeft ook dezelfde nadelen als eerdere ontwerpen, zeg ik na vorige week het toestel in mijn handen te hebben gehad. Samsung heeft opnieuw eigen software boven op Android gezet, wat leidt tot een tragere en ingewikkeldere ervaring voor gebruikers. De pure versie van Google’s besturingssysteem is goed genoeg.

En nu voegt Samsung er nog meer eigen snufjes toe, in de vorm van de digitale assistent Bixby. Terwijl de nieuwste Android-telefoons standaard beschikken over Google Assistant.

Sinds 2015 zien we van Samsung telkens hetzelfde: prachtige en krachtige hardware die draait op matige software. Het is niet het einde van de wereld, maar Apple heeft het gewoon beter voor elkaar door de software en hardware te integreren. En ook Google doet dat met de Pixel-reeks.

Digitale assistent Bixby

Samsung ziet in Bixby de oplossing voor dit probleem. De digitale assistent die debuteert op de Galaxy S8 moet volgens de Zuid-Koreanen het gebruik van de smartphone versimpelen. Met je stem kun je alles doen wat je normaal gesproken met je handen doet, belooft het bedrijf.

Maar ik was vorige week niet onder de indruk toen Samsung mij een vroege versie van Bixby liet zien. De software reageerde traag op commando’s en deed een paar keer niet wat ik vroeg. Ik geloof er daarnaast niet in dat stembesturing altijd beter is dan het gebruiken van je vingers.

Lees ook op Business Insider

Samsung is naar eigen zeggen volop bezig om Bixby te verbeteren, zodat de digitale assistent klaar is voor het grote werk als de S8 eind april wordt geleverd. Het is zeker mogelijk dat de bugs die ik zag er tegen die tijd uit zijn gehaald.

Maar dan nog, de functionaliteit van Bixby zal in het begin beperkt zijn. De assistent werkt voorlopig alleen met Samsungs eigen apps. Later zal Samsung de software openstellen voor andere ontwikkelaars, maar het is de vraag of voldoende app-bouwers de koppeling met Bixby gaan maken.

Apple loopt in

De laatste paar jaar liep Samsung voor ten opzichte van Apple, dankzij de grotere schermen en prima ontwerpen. En de Galaxy S8 is zonder twijfel de mooiste smartphone die het bedrijf ooit heeft gemaakt, zonder in te leveren op essentiële features als waterbestendigheid, uitbreidbaar geheugen en draadloos opladen.

Maar Samsungs positie als marktleider staat onder druk. Praktisch elke week duiken er geruchten op over de nieuwe iPhone die Apple dit najaar gaat onthullen. Het is de tiende verjaardag van de iPhone, dus het techconcern wil waarschijnlijk uitpakken.

Een OLED-display, draadloos opladen, een selfie-camera met 3D-scanner, een nagenoeg randloos scherm – als de geruchten kloppen lijkt de nieuwe iPhone verdacht veel op de Galaxy S8. Apple staat op het punt om zijn hardware-achterstand op Samsung in te lopen, en met het ijzersterke ecosysteem rond iOS zou het weleens erop en erover kunnen zijn.

LEES OOK: 6 dingen die de Samsung Galaxy S8 wel kan en de iPhone niet