De geruchten doen al jarenlang de ronde: een opvouwbare smartphone van Samsung die de Galaxy X moet gaan heten.

Hij is er nog niet. Maar de recente toelichting van de Zuid-Koreaanse technologiegigant op de cijfers over 2017 heeft geruchten gevoed dat de Galaxy X dit jaar wel eens op de markt zou kunnen komen.

Dit weten we vooralsnog over de Galaxy X:

Fionna Agomuoh droeg bij aan een eerder versie van dit artikel.


De Galaxy X zou een groter schermoppervlak kunnen hebben vergeleken met klassieke smartphones, met tablet-achtige trekjes.

Foto: Samsungs ultrawide monitor. bron: Korean Patent Office

De patenten en prototypes van Samsung tonen een apparaat dat hetzij zijwaarts opent en sluit, hetzij horizontaal. In beide gevallen zal de vouwfunctie het mogelijk maken om meer schermoppervlak over te houden. De telefoon zou daarom meer als een tablet ogen.

Er zou ook een optie kunnen zijn om het scherm te splitsen, zodat je verschillende dingen tegelijk ziet. Dat lijkt een beetje op wat Samsung deed met zijn 48-inch ultrabrede monitor.


Het scherm van de Galaxy X zou extra bescherming nodig kunnen hebben, want een vouwtelefoon heeft zo z'n eigen kwetsbaarheden.

Foto: Jeff Turner/Flickr (CC)

Afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt voor de buitenste laag, kan een opvouwbare telefoon meer of minder goed klappen opvangen. Maar de vouwfunctie schept mogelijk nieuwe problemen wat betreft de duurzaamheid. Directeur mobiele communicatie Dong-Jin Koh van Samsung zei daar eerder over:

"We willen enthousiaste reacties krijgen van klanten als het apparaat op de markt is. Er zijn echter nog zaken rond de stevigheid die we moeten aanpakken", aldus Koh afgelopen januari tijdens de technologieconferentie CES.

Mogelijk treedt er makkelijk schade op aan de binnenkant van de telefoon als je de twee schermen tegen elkaar laat klappen.


De Galaxy X is waarschijnlijk een stukje zwaarder dan veel moderne smartphones.

Foto: ZTE Axon M. Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Smartphone-fabrikanten zijn al jaren bezig om telefoons dunner en lichter te maken. Bij een opvouwbare smartphone komt het erop neer dat je een laag toevoegt aan een dunne telefoon, of twee dunne telefoons op elkaar legt.

De ZTE Axon M is in de markt gezet als de eerst opvouwbare smartphone. Deze telefoon heeft twee schermpjes die verbonden zijn via een draaimechanisme. In totaal is deze smartphone daardoor bijna 1,5 keer zo dik als de Galaxy S9 van Samsung.

En als de totale schermgrootte ongeveer gelijk is aan die van een tablet, kan je ervan uitgaan dat het gewicht ook in de buurt komt van een tablet.


Waarschijnlijk wordt-ie behoorlijk duur.

Het is nog onduidelijk wat een opvouwbare smartphone van Samsung moet kosten. Ter vergelijking: het duurste model van Samsung, de Galaxy Note 8, kost in Nederland rond de 860 euro.

Bedenk ook dat nieuw schermtechnologieën doorgaans prijsverhogend werken. In de afgelopen jaren zijn de Samsung-telefoons met gebogen schermen gestaag duurder gewoden; en de prijs van de nieuwste iPhone is ook flink gestegen. Dat laatste komt mede door de overstap van LCD-schermen naar OLED-displays.

Ook zaken als het werkgeheugen, de opslagcapaciteit en het materiaalgebruik kunnen de prijs van de Galaxy X beïnvloeden.


Er kunnen tal van onvoorziene gebreken zijn waar Samsung kritiek op krijgt met de Galaxy X.

Foto: Een Samsung Galaxy S8 met de slimme assistent Bixby. bron: Hollis Johnson

Bij de introductie van nieuwe technologieën duiken vrijwel altijd onvoorziene gebreken op. Miljoenen consumenten gaan het apparaat gebruiken en komen dingen tegen waar in de testfase niet goed op is gelet.

In het geval van de Galaxy X is het vouwbare hoofdscherm kwetsbaar voor kritiek, maar dit kan ook veel andere functies beïnvloeden, zoals de batterijduur, het geheugen en het uiterlijk.


Samsung's bedieningstoetsen aan de zijkant gaan misschien verdwijnen.

Foto: De Samsung Galaxy Note Edge. bron: Business Insider

Samsung zal de schermbediening aan de randen waarschijnlijk schrappen met de Galaxy X, zodat de gevouwen telefoon netjes kan dichtklappen.

Momenteel zitten de sneltoetsfuncties aan de rand van het scherm, maar dat is wellicht minder nodig als er meer schermruimte is. Bovendien kun je toetsen aan de rand in de huidige opzet niet tegelijk met het hoofdscherm bedienen. Een opvouwbare telefoon zou multitasken makkelijker moeten maken..


Reken bij de start op een zeer beperkte beschikbaarheid.

Foto: De Samsung Galaxy Round. bron: Samsung

Exclusiviteit heeft in het verleden goed gewerkt voor Samsung. In 2013 lanceerde het bedrijf de Galaxy Round, de eerste poging om een smartphone met gebogen randen op de markt te brengen. De telefoon was beschikbaar op een beperkt aantal markten in Azië, zodat Samsung het model kon verbeteren voordat het naar een massapubliek ging.

Een jaar later kwam de fabrikant met de Galaxy Note Edge. Die werd vervolgens het basismodel voor alle smartphones met gebogen randen.

Een dergelijke tactiek is waarschijnlijk ook logisch voor de Galaxy X, gelet op de aandacht die een opvouwbare smartphone zal krijgen. Het betekent mogelijk wel dat het nog even duurt voordat je 'm zelf uit kunt proberen.

LEES OOK: Tesla zit in de problemen omdat robots te veel doen in de fabrieken en mensen te weinig controle hebben